BORÅS

Gatuköksrånarna dömda

Idag kom domen mot de tre män som misstänkts för det brutala rånet mot gatuköksägaren Nicklas Chebil i Borås i januari. Två av männen döms till fängelse - en frias helt.

Det var en lördagsnatt i mitten av januari som Chebil överfölls när han parkerade sin gatuköksvagn på Norrby efter ett arbetspass i Borås centrum.

Han misshandlades brutalt, bland annat med en hammare, fick sina ögon, mun och näsa övertejpad med silvertejp så att han fick svårt att andas, och blev slutligen inkastad in i sin firmabil.

Rånarna klev in i sovrummet
Männen kom över dagskassan på lite mer än 4 400 kronor, men fortsatte sedan upp till Chebils lägenhet strax intill där hans fru och elvaårige son låg och sov.

Kvinnan har berättat att hon alltid sov lätt när hennes man jobbade natt, och hon vaknade när nyckeln vreds om i låset.
Men istället för sin man kom två rånare in i sovrummet, en av dem maskerad. Ute i vardagsrummet hörde hon en tredje person, men hon såg honom aldrig.

Rånarna kastade sedan ett överkast över frun i sängen och sa åt henne att vara tyst, annars skulle hon dö.

Efter att ha rotat igenom lägenheten försvann rånarna med familjens pass, nycklar och över 25 000 kronor i kontanter.

Men, ute i bilen hade Chebil nu samlat sig och larmat polisen med sin mobiltelefon som rånarna missat, och när de kom ut ur trapphuset greps två av dem efter en kort språngmarsch med polisen.
På männen hittades både pengarna och de försvunna passen.

De två rånarna är en 27-åring skriven i Alingsås och en 30-åring med utländskt medborgarskap. De döms nu till 3,5 år respektive 3 års fängelse - i det andra fallet även utvisning ur landet på 10 år.
Männen ska även betala totalt 120 000 i skadestånd till Chebil och hans familj.

Dock figurerade fler personer i utredningen och efter ett tips via Chebil själv greps en tredje man en och en halv månad senare - en 25-åring skriven i Skaraborg.
Han frikänns nu helt eftersom Tingsrätten inte anser att man kan bevisa att han var med vid rånet.

Rånet - ett infall
Dagens dom kastar ett ljus av att rånet kan ha handlat om ett rent infall. En av de dömda har berättat att de och flera andra män gick i grupp från Knalleland när de såg Chebils vagn parkerad på Norrby.
Han kände sitt offer väl eftersom han jobbat sida vid sida med honom i hans gatukök nästan var dag i tre månader. Dock ansåg han att Chebil var skyldig honom pengar för oavslutade bilaffärer, och nu skulle det regleras.

Alla inblandade har hela tiden nekat till rånet, och hävdat att de bara plockat upp stöldgodset från marken efter att "de riktiga" rånarna tappat det i flykten.

På frågan i rätten om vad de gjorde mitt i natten på Norrby Långgata sa de bland annat att "vi tog bara en promenad".

I åtalet ville åklagaren räkna händelsen som grovt rån, men tingsrätten anser att det finns en förmildrande omständighet: rånarna tejpade visserligen för Chebils ansikte, men inte hans händer.
Därför anser rätten att rånet inte var tillräckligt hänsynslöst och rått för att räknas som grovt.