MARK

Protest mot sommarstängt dagis

1:36 min

I sommar semesterstänger 30 förskolor och fritids i Marks kommun, och bara tre håller öppet. Många barn kommer då helt få byta förskola eller fritids, något som ställer till det för många föräldrar.

Under fyra veckor i sommar kommer Marks kommun att stänga 30 förskolor och bara ha öppet på tre ställen: Björktorp, Hyssna och Örby. Det  gör att många barn måste byta fritids helt en period.

Orolig för sin dotter
Erika Arnell driver en gårdsbutik utanför Fristorp där hon och hennes man har en gård med får. De är egenföretagare, och hon har svårt att få ihop sommarplaneringen när fritidset hennes barn går på ska stänga.

– Det kom som en kalldusch. Tyckte det var väldigt olustigt. Två veckor går att lösa, men inte fyra veckor för vi är egenföretagare båda två, säger Erika Arnell.

Hon är en av de föräldrar vars barn måste flyttas i sommar. Förutom svårigheterna med planeringen är hon är orolig för sin dotter som ska skolas in i den perioden.
Hon tycker inte att barnomsorgen erbjuder en trygg inskolning och kommer inte att utnyttja jourskolan. Istället kommer hon tacka nej till extra jobbtimmar och stanna hemma med barnen.

– Man hör om andra föräldrar som väljer en barnflicka. Men alla kan inte lösa det praktiskt, alla familjer har inte körkort eller två bilar, säger Erika Arnell.

Mark saknar resurser
Anneli Andersson är verksamhetschef på Barn och utbildningsförvaltningen i Marks kommun, och hon säger att hon förstår att man som förälder är orolig för barnen.

– Absolut. Har man förväntningar på att förskolan ska vara öppen och att den sedan inte är det. Det är klart att det inte är ett enkelt besked.

– Vi försöker att se till att det alltid finns en känd person som följer barnen, förhoppningsvis kontaktpersonen om det är ett nyinskolat barn. Så vi försöker se till att det finns någon person som barnet känner, säger Annelie Andersson.

Hon säger också att man vet att alla föräldrar önskar att man kunde ha kvar sina barn på samma förskola, men tyvärr finns inte de ekonomiska eller personella möjligheterna och resurserna.

– Vi får hela tiden fundera vart vi ska ha öppet över året. Sedan ska man också tillägga att det är viktigt att den ordinarie personalen får ut sin semester. För ju mer semester man får ut under den tiden det är stängt, desto mer ordinarie personal har vi under de andra delarna av året. Som när vi startar inskolningen i augusti, utan att vi behöver ha vikarier inne då, säger verksamhetschefen Annelie Andersson.