BORÅS

Inga satsningar trots överskott

1:31 min

Ökade skatteintäkter och markförsäljning gav Borås 150 miljoner mer i kassakistan än vad man räknat med och ett totalt överskott på 157 miljoner, mer än dubbelt så mycket som budgeterat. Ändå utlovas inte några nya satsningar.

Budgetöverskotten framkom när Borås Stad igår presenterade sitt bokslut för 2011. Ändå vill kommunens ledande politiker, Socialdemokraternas Ulf Olsson inte lova några nya satsningar.

– Man måste ha en viss försiktighet inför 2013. Det som aviseras indikerar att alla kommuner och landsting kommer få det väldigt tufft.

Även om Borås ännu en gång gjorde ett bra ekonomiskt resultat 2011 så är det ändå två tillfälliga inkomstkällor som ligger bakom - försäljningar av industrimark och tomträtter, 75 miljoner, och att fler än väntat hade arbete och kunde betala skatt, 76 miljoner. Därmed kunde kommunen klara att de nya stadsdelarna drog över sina budgetar med 75 miljoner eller 4,1 procent, alltså långt över inflationen och ändå får 157 miljoner i överskott för 2011.

Men Ulf Olsson är ändå försiktig.

– Vi har en ekonomi som är i balans. Detta är inte ett jättebra resultat och inte heller ett dåligt resultat, utan ett rimligt resultat för Borås stad.

Nu räknar kommunernas samarbetsorgan SKL med en ljusare konjunktur 2014. Men Ulf Olsson håller ändå igen på förväntningarna.

– I den mån vi kan göra satsningar så är skolan vårt prioriterade område. Det är ingen tvekan om det.

Men du vill inte säga någonting om hur mycket extra ni tänker avsätta för skolan?

– Nej. Det som är problematiken inför 2013 är att de förtutsättningar som staten visar är väldigt tuffa för alla. VI hoppas att vi i största möjliga mån har vår ekonomi under kontroll för att kunna undvika detta.