SPORT

Anders Svensson håller inte med forskare

2:16 min

Fotbollspelare löser problem bättre än andra. Allra bäst på att tackla vardagsproblem är de bästa spelarna, de som gör flest mål och står för målgivande passningar, det visar ny forskning. Elfsborgs största stjärna, Anders Svensson, håller inte med, han tror att det kan vara tvärtom.

Forskare vid Karolinska institutet har testat 57 fotbollspelare från allsvenskan och division 1, både herrar och damer. Det visade sig att spelarena är bättre på att lösa uppkomna problem än folk i allmänhet.

Spelarna fick genomgå ett psykologiskt test. Där visade det sig också att spelarna på de högsta nivån klarade sig bättre än de som spelade i division 1.

Allra bäst resultat hade målskyttarna och de som serverade målgivande passningar.

Landslagsspelaren och elfsborgaren Anders Svensson fick kommentera undersökningen i P4 Sjuhärad. Han tror inte att fotbollspelare är bättre än andra på att lösa vardagens problem.

– Nej det tror jag inte. Jag ser inte den kopplingen. På plan kan det vara en fördel att vara snabbtänkt och möjligtvis att de som gör mål är kvickare i tanken och kan hitta lösningar. Men utanför plan tror jag inte det. Inte jag i alla fall.

Skulle du hävda att fotbollspelare till och med är sämre än andra?

– Jag skulle nästan vilja gå åt det hållet.

Läs mer:
Vetenskapligt test kan förutse framgångar på fotbollsplanen (Karolinska institutet)