BORÅS

Kvinna stängde in barn i torkskåp – idag hölls rättegången i Borås tingsrätt

1:24 min

Idag hölls rättegången mot den 60-åriga kvinna som åtalas för att flera gånger stängt in barn i torkskåp och värdeskåp på en förskola i Borås. Kvinnan är åtalad för ofredande och det är minst fyra barn i 1-3 års åldern som har varit utsatta.

Chefsåklagare Daniel Edsbagge anser att bevisningen är stark och att kvinnan ska dömas för ofredande.

– Kvinnan fönekar brott, men vittnena berätta väldigt detaljerat. Speciellt ett vittne berättar väldigt självupplevt att hon har mått dåligt av det hon sett, och att hon behövt söka hjälpa för detta.

Åtalet bygger på vittnenas berättelser eftersom barnen är för små för att kunna förhöras. Det gör att ord står mot ord.

De föredetta kollegorna berättade i vittnessalen om hur de sett kvinnan hålla för munnen på en gråtande ettårig flickas mun, för att få henne att tystna. Samma flicka ska också ha skakats om i barnvagnen när hon inte slutade gråta under vilan. Kvinnan är också åtalad för att ha stängt för dörren till ett torkskåp där tre barn befann sig i, när de inte lydde henne. Kollegorna berättade om kvinnans annorlunda barnsyn och sätt att tillrättavisa barnen genom att till exempel knäppa dem med fingrarna på huvudet och dra dem i håret.

Men kvinnan förnekar allt och menar att kollegorna pratat ihop sig och att de inte drar jämt. Ord står mot ord, och hennnes advokat vill att åtalet ogillas. Men det tycker inte Daniel Edsbagge som är åklagare.

– Jag ansåg att hon skulle dömas till vilkorlig dom och ett kännbart bötesstraff.

Har du varit med om något liknande fall?

– Nej. Jag har aldrig sett att någon anställd på en förskola betett sig illa mot barn tidigare.