TSUNAMIVARNING

Fritslabo evakuerad efter indisk tsunamivarning

3:30 min

Agnes Brusk Jahn från Fritsla befinner sig i Pondicherry i sydöstra Indien. Hon och andra i området har evakuerats på grund av tsunamivarningen som utfärdades tidigare idag efter ett jordskalv utanför Indonesiens kust.

Tillsammans med andra turister befinner sig Agnes Brusk Jahl på ett hustak i Pondocherry i Chennai, Tamil-Nadu området i Indien. De håller sig i säkerhet och väntar på vidare information.

Flera jordskalv inträffade i förmiddags utanför Indonesien. Man varnade först för en fem meter hög tsunamivåg, men den varningen tonas nu ned. Enligt Reuters har vattennivån i västra och norra Aceh i Thailand höjts upp till 0,8 meter.

Agnes Brusk Jahn från Fritsla har pluggat i Chennai på den indiska östkusten sedan februari. Hon var färdig med studierna idag och planerade att flyga längre söderut, till Sri Lanka, för att hälsa på vänner.

När varningen kom tidigare idag fick hon de övriga studenterna på skolan, ett 60-tal personer, från Norge och Sverige, lämna sina hem och ta sig längre inåt landet och sitter just nu och väntar på vidare instruktioner uppe på ett tak - resan till Sri Lanka får vänta.

– Jag var hemma när en tjej kom och sa att det varit en jordbävning, säger Agnes Brusk Jahn. Efter en stund fick vi höra att det var en tsunamivarning.

Efter ett tag uppmanades alla att förflytta sig en längre bit från kusten och högre upp.

– Först blev jag väldigt orolig men nu känns det tryggt, säger Agnes.

Nu oroar jag mig mest för andra och för hur jag ska komma härifrån. Tanken var att lämna orten vid femtiden på onsdagen, men nu får resan skjutas upp. Förmodligen blir resan i morgon i stället.

Hur länge hon och de andra eleverna får sitta kvar på taket vet hon inte.