MARK

Tjur föll i gödselkulvert

2:02 min

En dramatisk djurräddning har under morgonen genomförts på en gård söder om Istorp i Marks kommun. En 700 kilo tung tjur hade ramlat ner i en gödselkulvert i samband med att den skulle transporteras till slakt.

Larmet kom strax före klockan halv sju. Tjugo över åtta lyckades räddningstjänsten lyftas upp tjuren.

Björn Gunnarsson är gårdsägare och berättar att tjuren försökte smita när han skulle skickas till slakt.

– När vi skulle få upp djuren på lastbilden blev det lite tumultartat. Först smet han tillbaka in i ladugården. Sen när vi hämtade honom igen lyckades han bryta sig igenom ett smalt prång och föll ner i hålan.

På gårdsplanen och ligger den 700 kilo tunga tjuren som precis räddats  och återhämtar sig bakom ladugården. En veterinär övervakade räddningsaktionen som påböärjdades strax före halv sju imorse. Räddningstjänsten som kallats in fick först ta bort ett tak över kulverten innan man kunde komma ner i kulverten och lägga lyftband under tjuren. Johnny Billin är insatsledare från Räddningstjänsten och säger att den största utmaningen var att ens komma åt tjuren.

– Det var trångt, så vi kunde inte gå ner jämte tjuren. Så vi fick börja med att lyfta i hornen tills vi kunde få ner lite halmbalar under djuret och ta nya tag.

Tjuren skulle ha gått till slakt men får nu en respit för att kunna hämta sig efter dagens äventyr.

– Han är lite chockad, men inga ben är brutna så han kommer nog återhämta sig under dagen, säger gårdsägaren Björn Gunnarsson.

Har du varit med om något liknande?

– Man har väl varit med om lite av varje, men inte en situation där ett djur hamnat så illa som här, nej.