Kurt Hårsmar, kommunstyrelsens ordförande i Herrljunga. Foto: Erik Bergström
HERRLJUNGA

Nämnderna överspenderade – Herrljunga 5,6 miljoner back

Kurt Hårsmar: "Det pågår ett arbete"
1:15 min

Herrljunga kommuns bokslut för förra året är nu klart och det blev minussiffror för första gången sen 2004. Nämnderna drog över med hela 17 miljoner kronor och får kritik av revisorerna.

2011 blev inget bra år för Herrljunga kommun när det gäller ekonomin och hur pengarna hanterats. Nämnderna drog över sina budgetar med över 17 miljoner, framförallt socialnämnden, men tack vare ökade skatteintäkter och statsbidrag så stannade kommunens sammanlagda resultat på minus 5,6 miljoner.

Redan i december kulminerade problemen när hela socialnämnden tvingades hoppa av efter skarp kritik från revisorerna. Detta efter åratal av underskott och en nämnd som misslyckats med att styra, leda och kontrollera.

Men kritik får fick även utbildningsnämnden, kommunstyrelsen och tekniska nämnden som fick en anmärkning för dålig kontroll och nämndens ordförande en särskild anmärkning för brister i tillsynen. Även styrning och ledning inom vård och omsorgsförvaltningen kritiseras.

Men Kurt Hårsmar, centerpartistiskt kommunalråd menar att kommunen har börjat ta tag i problemen.

– Vi måste ju jobba på att förändra verksamheten och komma tillrätta med kostnaderna på sikt och där pågår det ett arbete, säger Hårsmar.

Och det kommunen jobbat mycket med hittills är få igång relevanta ekonomiska uppföljningar.

– Sen gäller det att kunna vidta beslut och åtgärder som ger förändring, men där har vi inte kommit så långt än.

Så det väntar drastiska beslut framöver?

– Det väntar väl tuffa beslut för oss som för alla andra, säger Kurt Hårsmar, centerpartistiskt kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".