BORÅS

Nytt fall av barnexorcism

2:00 min

Ännu ett fall av andeutdrivning har dykt upp i Borås. En nu 14-årig flicka har berättat hur hon i tio-årsåldern misshandlades av sina föräldrar. För att driva ut onda andar ur barnet slog de henne så illa att hon måste föras till sjukhus med ambulans. Föräldrarna är nu anhållna.

2008 fick Socialtjänsten i Borås signaler om att flickan for illa hemma, berättar Eva Eriksson, enhetschef för individ- och familjeomsorgen i stadsdel Väster i Borås.

– Vi fick uppgifter från både andra och föräldrarna själva att flickan ansågs vara en häxa och att man ville ta med henne till hemlandet. Så det var det som var grunden till att flickan placerades i ett familjehem mot föräldrarnas vilja. Därefter är det först nu flickan själv har börjat berätta vad som verkligen hände i hemmet och utifrån de uppgifterna har man gjort en polisanmälan, säger Eva Eriksson.

Hölls fast och misshandlades
Enligt uppgift skall föräldrarna bland annat ha hållit fast flickan och försökt trycka in en elkabel i hennes mun för att ge henne elstötar för att driva ut ondska.
En annan gång misshandlades flickan så att hon spydde blod och fick föras till lasarettet med ambulans.

Kammaråklagare Daniel Larson bekräftar att föräldrarna är misstänkta för grov frihetskränkning, grov misshandel och olaga frihetsberövande.

– Eftersom det hon berättat om ska ha skett mellan 2006 och 2008 kan det vara en viss risk för preskibition för vissa händelser - därför försöker vi snabba på utredningen så gått det går, säger Larsson som inte vill gå in på några detaljer om vad som hänt.

Han tilläger att flickan omhändertogs och omplacerades av sociala myndigheter 2008.

Utbrett problem i Kongo
Daniel Larson var även den som väckte åtalet i det förra fallet av andeutdrivning i Borås.
I det fallet, som handlar om en då 12-årig flicka, faller domen mot pappan, styvmamman och två pastorer på måndag. Under rättegången tog Daniel Larson upp att det är ett utbrett problem i bland annat Kongo att barn beskylls för att vara häxor.

Båda flickorna har en bakgrund i Kongo-Kinshasa. Josef Nsumbu som är pastor i Immanuelskyrkan i Borås kommer också från Kongo och har forskat kring det fenomen, kindoki, som han menar att de båda flickorna i Borås har utsatts för. Nämligen att släktingar beskyller dem för att vara besatta.

Enligt Josef Nsumbu handlar det i Kongo om 100 000-tals barn som hamnar på gatan efter att de anklagats för att vara besatta och bringa olycka över familjen.

Utesluter inte att det finns fler fall
Josef Nsumbu kallades som expertvittne i rättegången nyligen i Borås i det tidigare andeutdrivningsfallet, och han känner också till det här nya fallet som nu har uppdagats.
Han menar att en orsak till att det här fenomenet nu också dyker upp i Sverige är en misslyckad integration.

– När man känner att man kommit till ett land och inte riktigt kommer in i landet. Man får inte det liv man hoppats på. Då börjar man ställa frågor var det inte blir så och varför detta händer mig. Man börjar leta orsaker, och det räcker att någon utifrån kommer och säger att barnet är besatt, säger Josef Nsumbu.

Josef Nsumbu känner inte till något ytterligare fall i Borås, men utesluter inte att det finns flera.

– Finns det ett fall, så kanske det är ett undantag. Blir det två måste man verkligen vakna. Om lilla Borås har två fall, hur är det då i Göteborg, Malmö eller Stockholm?

Tilde Lewin/Mikael Olmås/Joel Wendle
033-17 75 71
news.sjuharad@sverigesradio.se