GÅNGHESTER

Tjuvarnas GPS avslöjar inbrottsvåg

1:45 min

Polisutredningen förtsätter att svälla kring de två inbrottstjuvarna som togs på bar gärning i Gånghester i slutet av februari. Förutom mängder av stöldgods hittade polisen en riktig bonus som nu används i utredningen: tjuvarnas egen GPS-mottagare.

Allt började när en granne såg ett par skumma personer i en villaträdgård, och när bovarna kom ut fick de sig en rejäl överraskning. Flera civilpoliser och ett antal grannar väntade, och tillsammans hjälptes de åt att brotta ned männen.

Tjuvarna visade sig vara två bröder från Göteborg, 31 respektive 28 år gamla, och åklagaren beskriver dem som vanliga "knegare" som man normalt inte skulle förknippa med den här typen av brottslighet.

Men, när polisen gick igenom männens lägenheter framträdde en helt annan bild. Guld, värdesaker och kontanter hittades från ett antal inbrott, och inte minst - en GPS-mottagare. Den visade sig bli en viktig nyckel för att börja låsa upp männens dubbelliv.

När poliserna tittade närmare på GPS:en upptäckte man nämligen att tjuvarna programmerat in adresser till villor de skulle slå till mot, och den informationen fanns kvar. Genom att korsköra adresserna med anmälda inbrott har polisen nu kunnat kartlägga inbrott i Västra Götaland och Halland, men även i andra län.
De tidigaste inlagda GPS-adresserna var ända från år 2008.

Åklagaren Maria Thorell är mycket förtegen om detaljer, men säger att det handlar om minst 30 inbrott, men enligt vad nyheterna erfar handlar det oerhört många fler än så.
Samma sak gäller värdet på stöldgodset; enligt åklagaren minst flera hundra tusen, men troligen rör det sig om betydligt högre belopp.

Som det ser ut nu kommer åtalet mot de två göteborgsbröderna att lämnas in om tre veckor - i början av maj.