BORÅS

Borås beredskap är god

1:37 min

Idag avslutas den övning som sysselsatt Älvsborgs hemvärnsbataljon i fyra dagar. Olika stridssituationer har tränats och igår var det dags för en i statsmiljö. Fienden hade skymtats på servicekontorets mark på Pantängen.

– Vi har nu placerat ut figuranter, gärningsmän på anläggningen och det här kompaniet kommer framrycka för att ta, säkra och genomsöka anläggningen, berättade kapten Magnus Håkansson som var en av ledarna för gårdagens övning.

Det small rejält när hemvärnssoldater i full krigsmundering gjorde framryckningar på Pantängens inhägnade område där övningen gjorde gällande att fiender tagit sig in på servicekontorets område i Borås och var i färd med att sabotera och eventuellt försöka förgifta stadens vatten.

Att det var bara var en övning och att skotten var lösa stoppade inte adrenalinet från att rusa när salvorna avlöste varann.

En av dem som deltog i övningen var Andreas och när han var i färd med att genomsöka en byggnad i jakt på figuranter, dvs de som spelade fiender under gårdagens övning, var han inte helt nöjd med hur övningen gått.

– Sådär, svarade han skeptiskt på frågan hur det gått så långt men fortsatte:

– Alltså det är inget som gått fel men det är bebyggelse, det är dynamiskt. Det är inte bara en nivå utan det är tak och fönster. Det är svårt, sa han.

Alla som är med i hemvärnet är frivilliga men under ett år tecknar soldaterna ett fyra- eller åttadagarsavtal, det sk Hemvärnsavtalet, där de förbinder sig att delta i olika övningar. Och sen i torsdags har ett hundratal hemvärnssoldater ur Älvsborgs hemvärnsbataljon tränat sig i olika stridssituationer runt om i Borås. Gårdagens, på servicekontorets mark på Pantängen var det sista stridande momentet.

Hur det gick?

När P4 Sjuhärad lämnade platsen pågick fortfarande skottlossning inne på området, men Peter Forsberg som var momentövningsledare för insatsen vi servicekontoret menade att hemvärnssoldaterna skött sig bra och han trodde de skulle klara av uppgiften inom kort.

– De har behållit initiativet och det är det viktiga, nu känns det som de äger situationen. Jag tror med stor säkerhet att de kommer lösa ut det här inom en timmes fortsatta strider.

Då är vattnet för boråsarna tryggat?

– Då hoppas jag att vattnet för boråsarna är tryggat och att fienden inte lyckats genomföra några förgiftningar av det, säger Peter Forsberg med ett leende.