BORÅS

Välfärden förlitar sig alltmer på välgörenhet

1:21 min

Välgörenhet spelar en allt större roll i den svenska välfärden. När offentliga myndigheter och medel inte räcker till hänvisas folk som söker hjälp till dom ideella organisationerna. I Borås har samtalen till kyrkan ökat kraftigt de senaste åren.

– Vi får en hel del samtal som vårdcentralerna hänvisar till oss, säger Marie Fritzson som är diakonissa i Carolikyrkan.

Hon har märkt en ökning av samtalen som hänvisas från vårdcentralerna men säger att det till största delen handlar om personer som inte hör hemma på vårdcentralerna.

– Och då finns det ingen annanstans för dem att söka sig, så då hänvisar de då och då vidare till oss.

En undersökning som Sveriges Radios undersökande program Kaliber gjort visar att det blir allt vanligare att personer som söker hjälp hänvisas till de ideella organisationer.
I Borås driver Svenska kyrkans församlingar en samtalsmottagning som har funnits i 10 år. Dom erbjuder stödsamtal i akuta kriser som sorg, arbetslöshet eller relationsproblem. Efter att kommunens krismottagning lades ner 2009 ser de en ökning på människor som behöver hjälp. Första året ökade tillströmningen med 30 % och fortfarande ökar det lite varje år.

Ofta handlar det inte om personer som behöver terapi utan bara någon att prata med säger Marie Fritzson som är diakonissa i Carolikyrkan.

– Om man inte mår väl måste man vända sig till sjukvården och då kommer man till vårdcentralen.  Men det handlar egentligen inte om att man behöver terapi eller är psykiskt sjuk utan behöver någon att prata med. 

Hon har inte upplevt att kyrkan blir utnyttjade av vårdcentralerna men är medveten om att risken finns.

– Vi skulle kunna bli utnyttjade av vårdcentralerna utifrån det här med köer och tillgång på psykoterapeuter men vi upplever inte att vi är det riktigt. Men vi håller oss ajour, säger Marie Fritzson som är diakonissa på Carolikyrkan.

Reporter: Jonna Buren