1 av 2
Gunilla Gustafsson, verksamhetschef på vårdcentralen i Tranemo. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Mats Elm, primärvårdschef
SJUKVÅRD

Delade åsikter om remisser

1:33 min

Primärvården tillbakavisar nu uppgifterna om att antalet remisser ökat kraftigt till Södra Älvsborgs sjukhus - och att det skulle vara en av orsakerna till den dåliga ekonomin på sjukhuset. Det kan till och med vara tvärt om, hävdar vårdcentralerna.

Verksamhetschefen Gunilla Gustafsson på vårdcentralen i Tranemo studsade till av att för höra att antalet remisser från hennes vårdcentral skulle ha ökat med 30 procent:

– Jag blev väldigt förvånad när jag hörde det, för det var siffror jag inte ville kännas vid, säger hon. Det fanns en känsla att det här kan inte stämma.

Det var i en intervju av sjukhusdirektören Thomas Wallén som uppgifterna om att antalet remisser in till sjukhuset ökat kraftigt. I månadsrapporten för februari framkommer det att antalet remisser ökat med över 20 procent - och att antalet remisser från Bollebygd, Tranemo och Ulricehamn ökat med mer än 30 procent.

Uppgifterna bygger på en jämförelse av årets två första månader med samma period förra året. Men det är en alldeles för kort tid att jämföra, säger Mats Elm som är primärområdeschef i Borås och Bollebygd:

– Jämför man men en längre period än två månader blir det helt andra siffror, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista