Svarttaxi är ett stort problem i Borås. Foto: Anna Rydholm
BORÅS

Problem med svarttaxi

1:46 min

Svarttaxi är ett stort problem i Borås, något som försvårar arbetet för de etablerade taxibolagen. Polisen är medveten om problemet men gör inte tillräckligt för att stoppa svarttaxiförarna, menar Ulf Spjut som arbetat som taxichaufför i mer än 20 år.

– Här kör de sakta, i 10 km i timmen, och tittar till höger och vänster och ser om någon vill åka med, säger Ulf Spjut. Kommer det någon så går de ur bilen och frågar taxi, taxi, taxi.

För att komma tillrätta med problemet så har Borås stad infört restriktioner där vissa gator bara får trafikeras av taxibilar under sena fredags- och lördagskvällar. Men det efterlevs inte i praktiken, anser Ulf Spjut:

– Den här skylten vid Grand hotell kan de lika gärna montera ner. Här är det rena getingboet med svarttaxi. Även polisen finns här men gör inget.

Lars-Åke Grönbäck är biträdande operativ chef på polisen i Borås. Han är medveten om problemet:

– Lagstiftningen kräver en stark bevisning för att få någon dömd. Och det är ett resurskrävande arbete som vi inte kan hålla på med dygnet runt. Men vi följer ju upp svarttaxin på andra sätt.

Ulf Spjut är upprörd över att verksamheten får fortgå:

– De stjäl brödet ut munnen på oss. Det är surt.

Anna Rydholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista