Översikt över Simonsland. Skiss: Kanico
BORÅS

Dyrt lyft för textilmuseet

Bengt Wahlgren (FP): "Det krävs en nydaning"
1:26 min

Borås textilmuseums flytt till nya lokaler i Simonsland blir dyr - 21 miljoner kronor. Efter flytten ska bland annat de stora samlingarna presenteras i öppna magasin, där forskare och allmänhet ska ha tillgång till det historiska materialet med hjälp av ny, avancerad - och dyr - teknik.

– Beräkningen av kostnaden baserar sig på kunskapen vad som krävs för att inrätta ett modernt kulturhistoriskt museum. Det krävs ju en nydaning när det gäller teknik och att kunna visa med montrar. Så det är kostsamt.

Det finns också andra alternativ framtagna för politikerna att välja mellan - det billigaste kostar 9 miljoner.

– Alltså de där nio miljonerna hade bara räckt för att flytta det befintliga textilmuseet till nya lokaler - och det hade ju varit totalt poänglöst. Då hade vi fått skämmas för hur Borås hanterar sådana här viktiga frågor, säger Bengt Wahlgren.

Men nu finns det politisk enighet över blockgränsen i kommunstyrelsen att ställa sig bakom den ambitiösa planen för hur museet ska gå igenom vad man kallar en nydaningsprocess istället, som ska göra textilmuseet till en nationell angelägenhet. Både socialdemokrater och allianspartier är överens om att en rejäl satsning på museet ska göras. Vilket Bengt Wahlgren är glad över.

– Jag vill inte ens tänka på vad det hade blivit av det om vi hade gått på det billigaste alternativet. För det hade inte blivit bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".