Rättegång om sexuella trakasserier på högstadie

På måndag inleds rättegången mot en 16 årig pojke från Mark som under flera månaders tid sexuellt ofredat ett stort antal flickor vid hans högstadieskola.

Det har tagit nästan ett år från det att händelserna kom i ljuset tills rättegången nu inleds. Det var i december 2003 som en 14-årig flicka gick till sin rektor för att berätta om en sak som hon till slut kände att hon inte orkade med. Under nästan hela hösten hade hon blivit sexuellt ofredad av några pojkar, de hade vid upprepade tillfällen brottat ner henne och tafsat på henne.

Det visade sig att flickan inte var ensam om sina erfarenheter, totalt hade 13 flickor drabbats av pojkarnas trakasserier. Flera av dom hade blivit nedbrottade och tagna på brösten, och några hade blivit tagna på underlivet.

Omfattningen på övergreppen gjorde att rektorn valde att polisanmäla händelsen. Skolan uppger att de agerat i enlighet med sin handlingsplan för kränkande beteende, men den handlingsplanen blev bara några månader senare kritiserad av skolverket.

Efter polisanmälningen upphörde trakasserierna. Polisen genomförde ett antal förhör i december 2003, men sedan hände ingenting. Först sju månader senare, i juni i år, återupptogs utredningen och i förra veckan väcktes åtal mot en nu 16 årige pojke, misstänkt för sexuellt ofredande.