Ronny Fallberg, naturskyddsföreningen. Foto: Jenny Hellström

Kritik mot sjösänkning i Viskafors

"Ser ut som på månen"
1:49 min

Djurlivet påverkas när Vattenfall nu sänker nivån i Storsjön i Viskafors med åtta meter för repartionsarbeten. Naturskyddsföreningen är kritik till den sena informationen, och för att fisk och fågellivet blir extra lidande av att det sker just nu.

– Allt ligger bart och det växer ingenting, bara grus och sten, säger Ronny Fallberg i naturskyddsföreningen. Det ser nästan ut som ett månlandskap.

Att sjön nu sänks beror på att Vattenfall, som äger anläggningen, ska se över säkerheten. Ikväll har man bjudit in berörda till ett informationsmöte. Och även om Ronny Fallberg är medveten om att arbetena måste göras menar han att de kommer att påverka djurlivet och han tycker att informationen kommer väl sent.

– Storlommen har ingen möjlighet att häcka i år. Och fiskarna som lägger sin rom i strandkanten där vattnet är varmt får heller ingen möjlighet till det i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".