Sara Nilsson och Johan Ahlsell på Regionteatern i Borås. Foto: Joel Wendle P4 Sjuhärad
BORÅS

Frågestund om teatern och nedläggningshotet

Politiker: "Regionfullmäktige äger frågan."
1:32 min

Regionteater Väst får idag besök av sin styrelse och de anställda får chansen att ställa frågor om förslaget som finns på att lägga ner teatern i Borås. Förslaget innebär att dansverksamheten flyttas till Regionteaterns scen i Uddevalla.

På teaterscenen i Borås tycker man att det förslaget om flytt och nedläggning är dåligt underbyggt. Sara Nilsson, kostymansvarig på teatern, menar att styrelsen måste se till att utreda förslaget bättre.

– Jag hoppas att stryelsen samlar på sig mer siffror, papper och underlag innan de beslutar sig.

Regionteater Väst är en turnerande teater för barn och unga i Västra Götaland. Teatern har två inriktingar: en teaterverksamhet som utgår från Uddevalla och en dansverksamhet i Borås. Förslaget att nu lägga ner verksamheten i Borås oroar förstås personalen.

– Vi vill fortsätta att bedriva den verksamhet vi håller på med nu, när vi byggt fram den här scenen och de goda kontakterna i regionen. Vi tror att vi tappar för mycket av kompetensen vid en flytt till Uddevalla, säger Sara Nilsson.

Att förslaget om en nedläggning av Borårsscenen är dåligt underbyggt får personalen i Borås får medhåll i av den moderate politikern Henrik Ekelund, som sitter i Västra götalandsregionens kulturnämnd och som också har lyft frågan i regionfullmäktige. Eftersom Regionteater Väst till största delen ägs av regionen så menar Henrik Ekelund dessutom att teaterstyrelsen inte själv kan fatta beslut om att lägga ner verksamheten i Borås, eftersom den finns inskriven i ägardirektivet till teatern.

– Om det är så att det går emot ett ägardirektiv så måste ägardirektivet ändras i vederbörlig ordning. Och då är det regionfullmäktige som äger den frågan, säger Henrik Ekelund.

Johan Ahlsell på Regionteater Väst i Borås välkomnar att frågan nu lyfts i regionfullmäktige.

– Det har kommit upp på en lite högre politisk nivå nu, och det är bra att frågan får lyftas.

Förslaget om att lägga ner Boråsscenen ska upp på Regionteaterns styrelsemöte i maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".