Bärgaren Poa Sahlberg tycker inte att någon bryr sig om räddningsfordon längre. Foto: Jan-Åke Thorell.
TRAFIK

Vajervägar försvårar för räddningspersonal

Bärgaren: "Ingen bryr sig om varningslamporna"
1:33 min

2+1-vägarna blir allt vanligare, men samtidigt som vajrarna skiljer trafiken åt försvårar de för räddningspersonalen. Ett exempel är olyckan vid Strängsered idag när bärgaren fastande i långa köer och räddningsledaren fick gå till fots för att nå fram.

Vid olyckan utanför Rasta i Strängsered bildades det flera kilometer långa köer, särskilt i riktningen mot Jönköping där både bussen och långtradaren som var inblandade i olyckan stod.

Poa Sahlberg i sin bärgningsbil nådde kön två kilometer före Strängsered, men där blev det stopp i 15-20 minuter. Vägen är enkelfilig och någon möjlighet att ta sig förbi kön fanns inte.

– Det var två personbilar som flyttade på sig, och en lastbil som körde åt sidan så jag hade kunnat ta mig förbi, säger Poa Sahlberg.

– Jag satte på alla blinkfyrar jag har och blinkade med helljuset, men det hjälpte inte. Lastbilarna flyttade sig inte ändå.

Den här gången var det ingen allvarlig olycka med svårt skadade, så problemet var inte så stort den här gången, men ibland kan det handla om minuter för att få ut svårt skadade ut krockade bilar. Då kan det bli ödesdigert om bärgningsbilen blir fast i kön.

– Nästa gång kanske det är någon som sitter fastklämd och vi behöver dra isär bilen med våra vajrar, säger Poa.

Även räddningstjänsten hade problem. Räddningsledaren fick ställa bilen en kilometer bort och gå till fots sista biten.

Poa Sahlberg ser ingen bra lösning på problemet. Vajerräcken räddar ju liv så de vill ju ingen ta bort, men för bärgarna skapar de stora problem. Speciellt som många bilister inte bryr sig om de som jobbar med att bärga fordon.

– Ibland är det så man får hålla i byxorna så de inte blåser av. säger Poa. De orange lamporna vi har på bilarna gör ingen nytta. Nästan alla har orange lampor som blinkar i tid och otid.

– Det kan vara en bonde som kör på en åker 300 meter bort och det blinkar orange på hans traktor. Det är ingen som bryr sig om det!

Känns det otryggt när du står ute på vägen och jobbar?

– Absolut. Det är inte roligt när man står i ytterfil och skruvar på en drivaxel på en buss eller lastbil och stora lastbilar blåser förbi i 80-90 kilometer i timmen.

Nyheterna idag

Långtradaren körde in i sidan av bussen. Foto: Jan-Åke Thorell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".