Foto: P4 Sjuhärad.
BORÅS

Borås stäms enligt Europakonventionen

Advokaten: "Så här får det inte gå till"
1:30 min

För tio år sedan omhändertogs en 11-årig pojke under dramatiska former, och nu stäms Borås stad på totalt 100 000 kronor av hans morföräldrar. Parets advokat menar att det enligt Europakonventionen var en klar kränkning att polis och socialtjänst utan beslut hämtade pojken i deras hem.

– Ja de (familjen) har ju överhuvud inte informerats om varför polisen och socialtjänsten är där, och mina klienter kände att det inte var något man kunde protestera mot. Det är klart att mina klienter kände en väldig kränkning av detta, och så får det inte gå till, säger parets advokat Hans Hjalmers.

Händelsen blev startpunkten för en räcka olyckliga omständigheter med en då elvaårig pojke, hans mor och morföräldrar inblandade - något nyheterna rapporterat om vid flera tillfällen.

Då, den 21 april 2002, kommer polis och socialtjänst för att hämta pojken hos morföräldrarna. När polisen konstaterar att inget brott var begånget lämnar man platsen, men återkommer dagen efter. Då flyr pojken.

– Han flyr in i skogen där han påträffas av polis som då är utrustade med vapen, skottsäkra västar och så vidare. Morföräldrarna vet heller inte vid detta tillfälle varför...

Pojken fångas in av polisen som bär honom till en bil där dåvarande socialchefen väntar. Färden går sedan till ett behandlingshem långt från Borås.

Händelserna har satt djupa spår hos morfäldrarna som känt sig så kränkta att de nu stämmer Borås kommun med stöd av Europakonventionen.

– Det handlar om artikel 8 i Europakonventionen - om att få frid. Konventionen är direkt införlivad i svensk lag så den är direkt tillämplig som den är, man behöver inte gå via annan lagstiftning för att begära ersättning på det här sättet, säger parets advokat Hans Hjalmers.

Artikel 8 - Rätt till skydd för privat- och familjeliv

1. Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens.

2. Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".