Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS. Foto: Jan-Åke Thorell.
SÄS

Stora problem för barnvården

Barnläkarna på neonatalavdelningen på Södra Älvsborgs sjukhus har sagt upp sig i protest, bland annat på grund av långvarig underbemanning. Det kan leda till att hela förlossningsavdelningen kan tvingas stänga i sommar.

När SÄS i Borås slog upp portarna för sin nya neonatalavdelning i november 2010 framhöll man hur toppmoderna lokalerna var och hur bra det skulle bli både för barnen och föräldrarna.

Men, redan då fick nyheterna veta att något inte stod rätt till. Bakom kulisserna fanns missnöjet över att det fanns för lite personal och att arbetsbördan var för stor, och nu har det kommit till vägs ände - alla de tre ordinarie läkarna på neonatalavdelningen har sagt upp sig.

Det finns väldigt få specialistläkare i Sverige som inriktar sig på nyfödda barn som fötts för tidigt eller är sjuka, och neonatologerna är en nödvändig back-up om något händer vid förlossningarna.

Löser sig inte läkarkrisen snart kan SÄS tvingas att stänga hela förlossningsavdelningen någon gång i sommar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".