1 av 6
Heidi Andersson i full färd med att lära ut tekniken. Foto: Niclas Odengård.
2 av 6
Alla åldrar testade världsmästaren. Foto: Niclas Odengård.
3 av 6
Kommunalråd Margareta Lövgren (M) var först ut. Foto: Niclas Odengård.
4 av 6
Foto: Niclas Odengård.
5 av 6
Mycket publik och kameror fanns på plats. Foto: Niclas Odengård.
6 av 6
P4 Sjuhärads reporter fick testa, och det gick ju bra - ett tag. Foto: Niclas Odengård.
ARMBRYTNING

Världsmästaren peppade Mark

Lövgren (M): "Vi ska söka armbrytnings-VM"
1:27 min

På lördagen hade Marks kommun en "En peppande dag" för att få invånarna att röra sig mer, och som dragplåster fanns armbrytaren Heidi Andersson. Första "offret" var kommunalrådet Margareta Lövgren som nu vill anordna VM i Mark.

Lördagens "En peppande dag" ingår i kampanjen Det goda livet som går ut på att visa invånarna på fysisk aktivitet som både är gratis och nyttigt.

I Kinna stationspark fanns ponyridning, cykelsnack och prova-på zumba, men allt överskuggades av den niofaldiga världsmästaren i armbrytning - Heidi Andersson från Norrlandsbyn Ensamheten.
Hon har brutit arm sedan barnsben, och blev som 19-åring först i landet i jobbet som armbrytarkonsult.

Lövgren vill ha VM
Gårdagens besök inleddes med en lättsam instruktion på scenen med moderata kommunalrådet Margareta Lövgren.

– Det kändes jättebra, men det är väldigt mycket teknik.

Det blev aldrig riktigt skarp läge där.

– Nej, men det kan man förstå. En tant mot en världsmästare, säger Lövgren som hade förberett sig.

Härom dagen bröt hon arm med Borås kommunalråd Lena Palmén (S) - en match över blockgränserna som slutade oavgjort efter en del slit. Tydligen gav det ändå mersmak för kort efter matchen på scen kom ett medieutspel.

– Vi ska lämna in en ansökan om att ha VM eller SM i armbrytning i vår kommun. Jag är helt seriös för jag tror att det är bra att ha arrangemang, sa Lövgren och lovade att ta tag i det på måndagen.

Armbrytning ÄR en sport
Den niofaldige världsmästaren Heidi Andersson tyckte allt det där lät bra, för numera reser hon runt i Sverige och försöker sprida den här lite udda sporten  - en sport som många kanske fortfarande förknippar med överförfriskade män på en rökig bar.

– Det är väl som att säga att "boxare är folk som slåss i ring, och så räknar vi även alla de som någon gång slagit någon på käften - de är också boxare..." Definitionen för en sport är väl att man är med i riksidrottsförbundet, och att det finns mästerskap och en folklig bredd.

– Armbrytningen är en av få sporter där funktionshindrade kan tävla i samma klasser som icke funktionshundrade. Det här är en folktradion som finns världen över.

Men det här blir ju mer som ett exotiskt jippo.

– Det är ju inte tanken. Man ska tona ner prestigen, instruera barn och ungdomar och sprida sporten.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".