1 av 2
Bengt Bertilsson. Foto: Hanna Larsson, P4 Sjuhärad
2 av 2
Peter Tagesson, LRF. Foto Hanna Larsson, P4 Sjuhärad
SJUHÄRAD

Oro över avveckling av fast telefoni

Bengt Bertilsson: "Vet inte om jag vågar bo kvar"
1:45 min

I takt med att Telia Sonera nu avvecklar stora delar av det analoga kopparnätet på landsbygden, växer nu oron bland lokalbefolkningen för att bli ännu mer isolerad. Men enligt Telias informationschef behöver inte sjuhäradsborna oroa sig.

En av dem som har dåligt mobiltäckning är Bengt Bertilsson som bor strax utanför Berghem.

– Om tio år när detta kanske är ett faktum är jag pensionär och jag vet inte om jag vågar bo kvar på ute landsbygden om jag vet att jag inte kan ha kontakt med yttervärlden som jag har idag. Man pratar om att hela Sverige ska leva, jag vet inte vad det innebär längre. Och det goda livet i Marks kommun, det ger jag inte fem öre för längre.

Trots att Bengt Bertilsson bor strax utanför Berghem måste han ställa sig på ute på trappan för att ringa ett mobilsamtal. Att Telia just nu på flera håll i landet avvecklar det analoga kopparnätet till förmån för en modernare, mobil teknik, oroar honom och många andra på landsbygden.

Många samtal om dålig täckning

På LRF i Sjuhärad tar man emot många oroliga samtal. Peter Tagesson är styrelseledamot i LRF Västra Götaland.

– Ja det får vi hela tiden löpande, och när du nämner mobiltäckning så är den fortfarande katastrofalt dålig på landsbygden. Det är klart att i ett sådant läge så har du bara en sak att förlita dig till och det är kopparnätet. Kan man inte från teleoperatörens sida erbjuda en fungerande trådlös lösning, då kan man inte plocka bort kopparnätet heller.

Och Bengt Bertilsson kan intyga att så är fallet.

– Vi klarar oss inte utan fast telefon, den är livsnerven för oss som bor ute på landsbygden, konstaterar han.

Mött stark kritik

Sedan i höstas pågår ett teknikskifte inom telefoni där Telia ersätter delar av kopparnätet för fast telefoni med en modernare, mobil teknik. Björn Berg är informationschef på Telia.

– Den här teknikförändringen som vi nu gör där vi då går över till de modernare lösningarna, den säkrar faktiskt telefoni och uppkoppling mot internet på landsbyggden. Den dagen som den analoga telefonin stannar, då har man en alternativ lösning, säger Björn Berg.

Han förklarar att teknikskiftet det i första hand handlar om gamla ledningar och telestationer som inte går att koppla upp mot bredband.

Teknikskiftet har stött på praktiska motgångar och mötts av stark kritik. Men sedan i februari i år är man återigen på banan.

Kan inte lova lösningar

2015 räknar Telia med att 50 000 hushåll på glesbygden ska ha övergått från analog telefoni till mobila lösningar. Men här berörs alltså inte Sjuhärad.

– I Sjuhärad så är de allra flesta telestationer utbyggda för ADSL, alltså bredband. Antingen med oss på Telia eller någon anan leverantör och då är inte de stationerna berörda. För finns det bredband på stationen, då rörs den inte, säger Björn Berg

Idag finns det flera vita fläckar på mobiltäckningskartan i Sjuhärad. Och för Bengt Bertilssons boende i Berghem som har dålig mobiltäckning, kan inte Björn Berg lova några lösningar.

– Vi kommer att ha vita fläckar runt om i Sverige, det har alla operatörer. Det kan handla om att det befolkningstillväxten är låg eller att det finns få permanentboenden och då bygger man kanske inte en mobilmast i ett sådant område.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".