Malin Sundström Högskolan Borås. Foto: Camilla Walldán P4 Sjuhärad.
BORÅS

Forskning ska få produkter att sälja

Malin "Köper med högerhanden"
1:40 min

Forskare på Borås Högskola sätter nu igång ett projekt som ska hjälpa handelsföretag att bli mer framgångsrika. Genom att bygga butiksmiljöer som används som laboratorium kommer folk att handla mer. 

Forskare tillsammans med affärsägare ska kunna studera kunders köpbeteenden.

Projektet görs inom ramarna för Sveriges institut för innovativ handel, SIIR. Forskningen kommer sedan att bedrivas tvärvetenskapligt på flera högskolor i landet.

– Dom har kanske problem med att få sålt en produkt i butiken, trots att man vet att den är bra och har ett bra pris, säger Malin Sundström lektor på Borås Högskola och forskare i konsumentbeteende, ansvarar för uppbyggandet av den nya forskningen.

Forskarna kommer bjuda in studenter och andra att agera kunder. Sedan laborerar de med miljön och tittar på hur kunderna beter sig. Sådant som belysning, placering av produkter, dofter, musik påverkar kundens köpbeteende, men något exakt recept finns inte.

Malin Sundström ger exemplet med matbutiker som är ett välforskat område.

– Om vi väljer att lägga ett kundvarav som ligger motsols så köper vi lite mer. Det beror på att de flesta är högerhänta. Det är lättare för oss att plocka varor från höger.

Några pilotprojekt är igång, men forskningen startar inte förrän tidigast hösten 2013 då lokalerna i Simonsland är färdigbyggda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".