Kommunen har inte råd med nuvarande lärartäthet på skolor och förskolor, trots att arbetsbördan redan är tung och elevgrupperna stora. Foto: P4 Sjuhärad.
HERRLJUNGA

Var tionde lärare i Herrljunga varslas

Skyddsombud: "Ingen brist på arbetsuppgifter"
1:32 min

Det största varslet någonsin av lärare i Herrljunga kom igår – var tionde lärare varslas. Facket har vetat om planerna en längre tid.

Bitte Svensson, huvudskyddsombud Lärarförbundet i Herrljunga har förståelse för varslete på grund av kommunen dåliga ekonomi.

– Inom kommunal verksamhet är det sällan på samma sätt som inom näringslivet att arbetsuppgifter inte finns. Ofta finns arbetsuppgifterna kvar i vår verksamhet. Men vi har inte råd att ha kvar personalstaben, det antal lärare per elever, antal förskolelärare och barnskolelärare per barn i förskolan.

Vad är din kommentar till detta som facklig företrädare?

– Det är jättetråkigt att det har behövt gå så långt att så många måste gå. Det är inte så att det råder brist på arbetsuppgifter – många har det tungt idag. Det blir mer och mer ensamarbete, för att vi är förre som jobbar trots att det är lika många barn kvar. Det är budgeten som gör att vi inte har råd att ha lika hög bemanning längre.

Förhandlingar har hållts innan beslutet innan beslutet blev officiellt.

– Vi har en process där vi tittar utifrån budget och utifrån storlek på organisationen. I november började vi titta, och så har vi tittat några fler gånger under våren. Då har vi konstaterat att vi är för många i förhållande till antal elever, barn och det antal personal som kommunen har råd att anställa.

Lärarnas Riksförbund i Herrljunga vill inte uttala sig.

Tilde Lewin
tilde.lewin@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".