BOLLEBYGGD

Energisnåla hus i Bollebygd överklagas

1:33 min

Byggandet av 70 energisparande solpanelshus i Bollebygd skjuts upp, efter att kommunens beslut har överklagats. Nu ska ärendet upp i Länsstyrelsen. Men de energismarta husens upphovsmakare Jan-Erik Eskilsby är inte orolig för projektet.

Ingengör Jan-Erik Eskilsby som har utvecklat de nya energisnåla husen som lagrar värme i marken under huset är övertygad om att de kommer att byggas. Det finns många fördelar med dem, säger han.

– Vi lagrar sommarens solöverskott under huset i stenmjöl, och tar tillbaka detta via en värmepump på vintern. På så sätt använder man bara ungefär en tredjedel så mycket energi som ett passivhus. Och det känns riktigt häftigt.

Thord och Karina Gustafson bor i ett av prototyphusen i Bollebygd. Solenergin som lagras i granitmjölet under deras hus värmer bostaden och kranvattnet. Till pumparna går det åt cirka 3500-4000 kilowatt-timmar vanlig el per år, ungefär en tredjedel av vad som behövs för en normalvilla säger Jan-Erik Eskilsby.

Thord Gustafson är nöjd med livet i det energisnåla huset.

– Det bästa är de låga elräkningarna. Sen är det alltid kul med ett nytt hus, och kan man dessutom behålla konforten man vill ha med varma golv och 20-21 grader innomhus året runt, då är det ju optimalt.

Några nackdelar alls kan Thord Gustafson egentligen inte se.

– Vissa kanske tycker att det är fult med solpaneler på taket, men det tycker inte vi.

Jan-Erik Eskilsby är inte orolig för att det inte blir några husbyggen, trots överklagan.

– Det kommer bli hus, det är bara att det tar lite längre tid.

Husen kommer i så fall att byggas vid tätorten Bollebygds nordöstra kant, öster om Skräddargårds höjd.

Camilla Walldán

camilla.walldan@sr.se
033-17 75 33

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista