1 av 2
Patrullerande poliser tas bort efter sommaren. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
2 av 2
Anna Liljenby, cityledare för Borås city, säger att de patrullerande poliserna är viktiga både för butikspersonal och kunder. Foto: Hanna Larsson P4 Sjuhärad
BORÅS

Slutpromenerat för polisen

Anna Liljenby: "Det blir upplevd minskad trygghet"
1:30 min

Polisen i Borås slutar med fotpatrullering. Den grupp poliser som sedan 2009 patrullerar i centrum och i Knalleland läggs ner efter sommaren.

Enligt Tomas Winberg enhetschef vid polisen i Borås har man inte resurser att låta den fortsätta.

Poliserna har varit mycket uppskattade för att öka tryggheten bland annat för butiksägare som kunnat ringa direkt till de fotpatrullerande poliser i samband med till exempel stölder.

Anna Liljenby är cityledare för Boråscity.

– Vi tycker det är väldigt tråkigt, för vi har varit väldigt glada att den här tjänsten funnits. Vi vet att det betytt mycket för våra handlare att de fått snabb hjälp med snatterier och sådant. Men framförallt för våra besökare har det varit en oerhörd trygghet att de syns på stan.

Vad tror du att det här kan få för konsekvenser?

– En upplevd minskad trygghet, både för handlare och i butik. Men vi har också ett nära sammarbete med polisen när det gäller nedskräpning. Polisen har numera befogenhet att bötfälla nedskräpning, så detta kan leda till att vi får en skräpigare stad.

Ni har tidigare tagit fram en skrivelse om denna frågan?

– Det stämmer. I augusti hörde vi rykten om att resurser var påväg att tas bort från de patrullerande poliserna. Så vi gjorde en skrivelse från Borås citys styrelse till polisområde Älvsborg för att poängtera hur viktigt det här arbetet är. Så vi hade ju hoppats att man hade lyssnat på det.

Kommer det här beslutet som en överraskning?

– Både jag och nej. Som sagt hade vi hört rykten, men jag hade inte fått det definitiva beskedet förens jag läste tidningen imorse, säger Anna Liljenby, cityledare för Borås City.

För bara några veckor sedan kom en forskningsrapport om att den svenska polisen bara lägger en procent av sin arbetstid på fotpatrullering. Rikspolisen ville inte att rapporten publicerades forskarna valde då att publicera materialet i Norge i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".