GÖTEBORG

Kontrollanter tas ur tjänst efter hot på nätet

Alla biljettkontrollanter vid Göteborgs Spårvägar i Göteborg har tagits ur tjänst en vecka. Bakgrunden ska vara att de hotats i sociala medier, men också i missnöje mot ett uttalande från Västtrafiks vd Lars Backström.

Under tisdagen var kontrollanterna i tjänst men de utfärdade inte några tilläggsavgifter.

Men efter ett möte på eftermiddagen mellan kontrollanterna och Marja-Leena Uitto, chef för Trafikantservice, beslutades att de skulle tas ur tjänst fram till 1 maj. Kontrollanterna får full lön under tjänstledigheten.

– Orsaken är främst att det riktats flera hot mot kontrollanter på sociala medier och att många kontrollanter känner sig hotade, säger Marja-Leena Uitto till GP.

Göteborgs Spårvägar har polisanmält hotet.

Men spårvagnskontrollanterna är också missnöjda med ett uttalande som vd:n Lars Bäckström gjorde i SVT på måndagen. I inslaget sa han att kontrollanterna uppträdde hemskt och fullständigt oacceptabelt – och inte borde jobba med den här typen av verksamhet.

– Vi är fruktansvärt besvikna på Backström, säger en kontrollant till GP.

– När filmen på kvinnan som inte hade biljett först visades fick vi stöd av Backström. När han fick kritik vågade han inte stå upp utan gömde sig bakom oss.

De kontrollanter som GP har pratat med tycker att ingripandet på spårvagnen sköttes på ett riktigt sätt.

– Det händer varje dag att resenärer försöker lämna bussar och spårvagnar för att slippa tilläggsavgift när de påträffas utan giltiga biljetter, vi försöker se till att de inte smiter undan.

Sveriges Radio/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".