Lars Backström, Västtrafik. Foto: Carina Holmberg/Sveriges Radio.
Göteborg

Polisen anmäler Västtrafik - biljettkontrollanter anmäler hot

Västtrafik-VD:n "Olycklig sammanblandning av två händelser"
1:18 min

Polisen i Göteborg anmäler Västtrafiks kontrollanter efter att ha sett YouTube-klippet där en kvinnan hålls fast. Kontrollanterna har i sin tur anmält olaga hot efter att hot på sociala medier.

Kontrollanterna känner sig svikna av bolagets VD Lars Backström sedan han uttalat sig kritiskt om deras agerande i media.

--Folk måste förstå att man inte visar hela händelseförloppet, säger en kontrollant. Händelsen startade en bra bit innan.

Hur ser du på att det inträffade filmats och skapat debatt?

--Det hör till jobbet men sedan blir jag ledsen när det blir ren sensationslystnad, säger en annan kontrollant.

Nu har kontrollanterna tillfälligt tagits ur tjänst men det beror inte på kritiken utan det hot som riktats mot kontrollanterna på sociala medier säger Marja -Leena Uitto på trafikantservice som dock inte vill säga något om hoten.

– Jag vill inte gå in på det eftersom vi gjort en polisanmälan med det är inga trevliga saker.

– Jag tycker att folk ska visa lite förståelse, vi är vanliga människor som inte uppskattar hot på internet och olika forum. Folk mår inte bra av sådant oavsett yrkeskategori, säger en kontrollant.

Idag kallade Västtrafik till presskonferens där vdn Lars Backström förklarade att det ligger ett beklagligt missförstånd i botten.

--Jag är hemskt ledsen för att det blivit på detta sättet men det har blivit en mycket olycklig sammanblandning av två händelser.

Du har 55 kontrollanter som är hemma med lön och som är arga på dig och svikna för att du inte stöttade dem. Hur tänker du om det?

– Den förklaring som vi har fått från Göteborgs trafikantservice är att det finns en hotbild. Men jag förstår också om man har tolkat detta utifrån de två händelserna så är det oerhört olyckligt och det vill jag försöka rätta till så fort jag kan.

Carina Holmberg
carina.holmberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".