Foto: Joel Wendle
BORÅS

Oseriösa insamlingar vanligare

"Det finns pengar i det här"
1:38 min

Boråsare uppmanas att ställa ut kassar med kläder och leksaker utanför huset. Det är högst oklart vart pengarna kläderna kan ge tar vägen.

Klädinsamlingar direkt vid dörren har under senare år blivit vanliga runt om i Sverige.

På lapparna som delats ut i brevlådor i Borås i veckan står det: "Om du skänker onödiga kläder bryr du dig om miljön." Och så en uppmaning om att en särskild dag ställa ut kassar med kläder och leksaker utanför porten eller grinden.

Oklart vem som står bakom
Men vem som står bakom insamlingen är oklart. På lappen står att insamlade kläder sorteras och säljs och att: "I framtiden ämnar vår firma stödja barnhem i Östersjöländerna." En luddig antydan alltså om att det handlar om en välgörenhetsinsamling - men inget namn på något företag eller någon organisation. Och trots att P4 ringer telefonnumret på lappen flera gånger under en dag, och också SMS:ar, så kommer vi aldrig fram på numret och får inget svar på vårt SMS.

Oseriösa klädinsamlingar ökar
På Frivilligorganisationernas insamlingsråd har man sett att den här formen av klädinsamlingar har ökat de senaste åren.

– Det verkar finnas pengar i det här. Någon tidning åkte efter en sån här lastbil en gång och de kom till färjan i Nynäshamn och sedan hamnade kläderna på en marknad i Polen, berättar Erik Zachrison på Frivilligorganisationernas insamlingsråd.

Att be folk skänka saker är inte olagligt. Men om insamlingarna hävdar att pengarna ska gå till vissa ändamål och de sedan inte gör det, så kan det handla om bedrägeri, säger Erik Zachrison.

Skadar trovärdigheten
På Frivilligorganisationernas insamlingsråd menar man att sådana här insamlingar med otydliga avsändare och otydliga ändamål skadar trovärdigheten hos hela insamlingsbranschen.

– Vi tycker att såna här insamlingar ska vara mycket tydligare. Det ska framgå vem som är avsändare och sen ska också ändamålen framgå tydligt, säger Erik Zachrison.

Kontroll av frivilligorganisation

Om du är osäker på om du törs skänka något till en organisation, så uppmanar Frivilligorganisationernas insamlingsråd att ställa dig själv följande kontrollfrågor:

1. Ger organisationen ett vederhäftigt intryck?

2. Har organisationen 90-konto? Dvs börjar på 90 - inte 91, 92 etc

3. Finns ett fungerande telefonnummer angivet?

4. Har organisationen uppgivit en gatuadress till sitt kontor, inte bara en boxadress?

5. Vid bössinsamling - kan insamlaren legitimera sig?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".