Nina Flack. Foto Jenny Hellström, P4 Sjuhärad.
SJUKVÅRD

Nina Flack en av många som lider av endometrios

6:44 min

I flera års tid har framgångsrika bowlaren Nina Flack från Kinna lidit av smärtor i magen, så svåra att hon tvingats avbryta resor, ställa in tävlingar och ligga inne på sjukhus i flera dagar. Förra våren fick hon äntligen veta vad det var som var fel, Nina lider av sjukdomen endometrios.

En sjukdom där vården brister och som det pratas väldigt lite om - trots att var tionde kvinna är drabbad.

Svåra smärtor
Nu är det snart ett år sedan som Nina Flack fick svar på varför hon haft så svåra smärtor i magen. Endometrios, en vanlig sjukdom - var tionde kvinna är drabbad - livmoderslemhinnan försvinner inte helt från buken vid mensen utan stannar kvar och kan leda till kronisk inflammation. Men trots att sjukdomen är vanlig, finns många vittnesmål om att det - precis som för Nina - tar lång tid att få diagnosen. När hon fick diagnosen hade hon haft sjukdomen sedan 2007.

– Första operationen som gjordes så sa de att det var endometrios. Men efter att de undersökt ytterligare prover de tagit så sa de att det inte var det. Jag skulle höra av mig av om jag fick mer problem. Men jag hade ju problem hela tiden. Att åka in och ut på sjukhus med sådana smärtor som jag hade, så har man ju problem. 

Vården kritiserad
Endometriosvården i Sverige har kritiserats, senast i veckan kallade en medlem i Endometriosföreningen - Sverige för ett u-land när det gäller den här vården.

I dag finns två speciella center där man är experter på sjukdomen, ett tredje - i Västra Götaland - har efterfrågats men än så länge har det bara utmynnat i en utredning om behovet.

Politikerna är överens om att man måste höja kompetensen ute i vården när det gäller endometrios.

Behövs en förändring
Redan för ett år sedan ville Kristdemokraten Monica Selin att också Västra Götaland skulle ha ett expertcentrum för att hjälpa de som är drabbade av den här sjukdomen.

– Det skulle kunna göra att man ökar kunskapen betydligt hos läkare och sjuksköterskor, det behövs verkligen att man ser på de här kvinnorna på ett annat sätt än vad vi gör idag, säger Monica Selin.

Behandling pågår
De senaste sju, åtta månaderna har Nina Flack mått ganska bra, hon har ständigt en molande smärta i magen men den är inte så stark - just nu får hon en hormonbehandling som i princip har försatt henne i klimakteriet - smärtorna dämpas - men behandlingen kan bara pågå i ett år.

– Man går och tänker på det. Läkarna säger att enda sättet att få bort sjukdomen är att ta bort livmodern. Men det är ju inget man ens funderar på när man är 26 år och inte har fått några egna barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista