SJUKVÅRD

Miljonfallskärm till SÄS-chef

Sjukhuschefen på SÄS, Tomas Wallén är en av 25 höga chefer i regionen som kan kvittera ut mångmiljonbelopp om han tvingas sluta, det visar en granskning som Västnytt gjort.

Tomas Walléns fallskärm är på upp till tre miljoner kronor. Även primärvårdsdirektören i Södra Älvsborg, Kerstin von Sydow, har en fallskärm - hon kan få ut upp till 2,2 miljoner kronor.

Ytterligare 22 höga chefer i Västra Götalandsregionen kan kvittera ut mångmiljonbelopp om dom tvingas sluta sitt jobb - även om de går direkt till en ny anställning, enligt Västnytts granskning.

Ett exempel på en chef som slutat, fått fallskärm men som gått vidare till annat jobb är en primärvårdschef inom regionen - som sades upp vid årsskiftet fick två miljoner i handen och direkt gick vidare till en läkartjänst.

De högsta regionpolitikerna säger sig inte ha vetat om avtalen. Regionstyrelsens ordförande, Gert-Inge Andersson (S), säger att det är "nipprigt" om man först kan lösa ut en fallskärm och sen fortsätta jobba i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".