1 av 2
Elver på Bäckäng visar hänsyn. Foto: Amanda Petterson
2 av 2
Maria Björn, skolsköterska
BORÅS

Skolförbud mot nötter

"Vi får visa hänsyn"
1:42 min

På Bäckängsgymnasiet i Borås råder totalt nötförbud. Studier visar att allt fler unga i Sverige lider av svår allergi och sedan i höstas hänger det skyltar på Bäckängsskolans dörrar påminner eleverna om vad som gäller.

– Jag tycker det är respektfullt mot de som inte tål nötter. Det kan man väl ge upp. Man måste ju inte käka nötter varje dag, säger Ida Elander som går på Bäckängsgymnasiet.

Över 100 000 unga lider av svår allergi i Sverige. Nya levnadsvanor och annan kost har lett till att fler barn drabbas av nötallergi än för tio år sedan.  Det visar en  studie i Studie från Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.

Är man allergiska och får en reaktion leder det till andningssvårigheter och ofta direkt med ambulans till sjukhuset. På Bäckäng har det inte varit några problem med att införa nötförbudet för att ta hänsyn till de elever med allergier.

– Jag kan inte säga att det varit nån negativ reaktion, tvärt om så har man varit väldigt mån om att det inte ska bli något. Många har kommit och frågat om man har misstänkt att något man har innehåller nötter, säger Maria Björn som är skolsköterska på Bäckäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".