1 av 2
Cecilia Wennberg från Fritsla har anmält sitt barn till kollot, och tycker att det vore en stor förlust om verksamheten gick i graven. Foto: Hanna Larsson P4 Sjuhärad
2 av 2
Stellan Eriksson, ordförande för Markkretsen av Röda korset. Foto: Hanna Larsson P4 Sjuhärad
MARK

Kollo på Kinnagården hotas av pengabrist

Röda korset: "Ett 50-tal barn är redan anmälda."
1:43 min

I sextio år har Röda korset bedrivit kolloverksamhet för barn på Kinnagården i Espevik – i många år med stöd från Marks kommun. Nu väcker den dåliga ekonomin inom socialförvaltningen oro för att det inte ska bli något kollo i sommar.

Utan bidrag från kommunen måste kollot ställas in, det säger Stellan Eriksson är ordförande för Markkretsen av Röda korset.

– Mister vi det här stödet på grund av dålig ekonomi så får vi stänga barnkolonin i år, och det är lite tråkigt för vi har redan ett 40-50-tal anmälningar. Om vi fortsätter kollot ändå och inte kan betala lönerna, så går vi i konkurs. Då blir vi av med gården också, för då kommer denantagligen tas i mät, säger Stellan Eriksson.

P4 Sjuhärad har tidigare berättat om Röda Korsets anrika anläggning Kinnagården i Espevik som har dragits med ekonomiska problem en längre tid. Ett bidrag från stiftelsen Solstickan gör nu att Röda korset kan behålla gården. Men nu är det alltså sommarens barnkollo som är i riskzonen. Trots det tuffa budgetläge hoppas Stellan Eriksson att kommunen ser vikten av att behålla verksamheten.

– Alla barn ska ha chans att få en semester. Många barn som kommer dit ner har ingen annan möjlighet att komma någonstans i sommar. Föräldrarna kanske måste jobba eller inte har råd att åka bort. Om de inte får komma dit ner så har vi ett 50-tal barn som irrar omkring här i Mark och inte har något att göra. Och vad händer när man inte har något att göra när man är barn?

Cecilia Wennberg från Fritsla är en av de föräldrar som har anmält sitt barn till årets kollo. Och hon tycker att det vore en stor förlust om verksamheten inte blev av.

– Mycket tragiskt för många barn. De kanske inte får komma någonstans under sommaren utan får stanna hemma. Detta är jätteviktigt, barnen behöver komma ut. Det ska inte bara vara datorer och sitta inne. Vissa barn får inte ens komma ut i sommaren, i naruren längre. Det är jätteviktigt att de ska få det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".