Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VALBORG

Valborg, fest och fylla – då behövs fler vuxna ute

Uppdaterat måndag 30 april 2012 kl 10.29
Publicerat måndag 30 april 2012 kl 07.48
Fältsekreterare: "Att vuxna visar sig ute har lugnande effekt."
(1:42 min)
1 av 3
På valborgsmässoafton är det många unga som festar ute, och då behövs vuxen närvaro mer än någonsin. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
2 av 3
Örjan Andersson och Ann-Sofi Sinkkonen jobbar för att unga i Mark ska få en säker Valborg. Foto: Joel Wenlde P4 Sjuhärad
3 av 3
Regina Johansson, fältsekreterare. Foto: Joel Wendle

Fler vuxna behöver vara ute bland festande ungdomar på Valborg. Det tycker kommunernas fältgrupper. Valborgsmässoafton är av tradition en stor festkväll för många ungdomar.

Felicia går andra året på Marks gymnasium.

– Jag tänker mig att grilla, käka lite gött, sitta med kompisarna, kanske dricka lite.

Många ungdomar planerar att dricka en del ikväll och just eftersom Valborg är en stor festkväll så satsar bland annat fältsekreterarna i Borås extra på att finnas ute bland ungdomar.

En av fem fältsekreterare som jobbar i Borås ikväll är Regina Johansson.

I Borås har man gått ut brett med en inbjudan att vara med och vuxenvandra och Regina Johansson hoppas att många vuxna ska ge sig ut ikväll och titta till festande ungdomar.

– Även om man inte rent praktiskt behöver göra någonting så har det en lugnande effekt att det finns vuxna ute. Bara att vara där är viktigt.

I Marks kommun kommer två ungdomsutvecklare finnas ute bland ungdomar ikväll. En av dem är Örjan Andersson.

– Vi uppmanar föräldrarna i Marks kommun nu och kommande helger att ha koll på sina tonåringar. Fråga vart ska du ikväll, kan man stå en signal dit du ska, finns det verkligen vuxna där. Sen är det viktigt att man åker och hämtar.

Två ungdomar som uppskattar när vuxna är ute, är Zackarias och Axel, som går andra året på Marks gymnasium.

– Jag tycker det är bra. Bra om de ser till att ingen skadas eller så.

I Borås satsar polisen extra på att motverka ungdomsfylleri på Valborg --och det gör stor nytta säger fältsekreterare Regina Johansson.

– Polisen jobbar förebyggande genom att vara ute och beslagta alkohol, vilkat gör att det inte blir så mycket fylla. Det är jättebra, man ser att det blir lugnare och mindre bråk.

Tomas Ström som är polisens insatschef i Borås säger att de räknar med att ha mycket att göra i det fina vädret.

– Vi ska försöka se till att alla får så trevligt valborgsfirande som möjligt. Det är syftet med att vi jobbar, säger Tomas Ström.

Men det kommer också att bli en del beslagtagning av alkohol?

– Det är ju åldersgränser som gäller. Är man under 20 år får man inte dricka starköl. Sedan finns det specifika platser där människor inte får dricka alkohol över huvud taget. Vi vinnlägger oss om att se hur gamla de är, och då kan det sluta med att vi tar alkoholen ifrån dem, säger Tomas Ström.

Reporter: Caroline Aronsson P4 Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".