MARK

Nej till vindkraftverk i Mark

Pelle Pellby: "Inga synpunkter på Kunsbackas beslut."
1:22 min

Marks kommun avslår en ansökan om att bygga ett vindkraftverk från Lygnern VIND AB nordväst om Helsjön. Ansökan omfattar i sin helhet tolv verk, där ett skulle plceras i Marks kommun och resten i Kungsbacka.

– Vi valde att inte ha några synpunkter på Kunsbackas 11 verk, men att avstyra etableringen av det tolfte verket i Marks kommun. Det har också varit lite svårt att få kläm på vad Kunsbacka tyckte om etableringen. Dessutom var det flera som reste frågan om hur vi ska hantera det här principiellt, om vi börjar säga ja till etableringar utan vi har vår egen översiktsplan med oss i bagaget och kan ha den som plattform för att göra våra ställningstaganden, säger Pelle Pellby, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ärendet handläggs av Länsstyrelsen i Halland. Det är företaget Lygnern vind AB som har ansökt om att bygga tolv vindkraftsverk vid Ulvås, ett område som ligger på gränsen mellan Kungsbacka och Marks kommuner. Ett av de här verken skulle alltså ha placerats i Marks kommun nordväst om Horred. Trots att kommunstyrelsens arbetsutskott ansåg att ansökan skulle beviljas, blev beslutet tillslut nej.

– Det är klart att ett visst mått av osäkerhet inför det här beslutet har funnits. Och det är säkert en av anledningarna till att vi valde att avstryka etableringen. Det understryker vikten av att Mark får fram sin översiktsplan som ocksåe inkluderar de områden där vi kan tänka oss vindkraftsetableringar, säger Pelle Pellby, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".