Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västra Götaland

Sjukvårdscoacher införs på prov

Publicerat söndag 6 maj 2012 kl 11.08
Analyschef: "Mycket resurser går till den här gruppen"
(1:39 min)
Marie Röllegårdh, projektansvarig. Foto: Håkan Montelius/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Västra Götalandsregionen inleder nu ett försöksprojekt med så kallade sjukvårdscoacher, som ska erbjudas svårt sjuka patienter som ofta är i behov av vård.

Försöket med det som kallas aktiv hälsostyrning riktar sig till en liten grupp patienter som ofta är i behov av sjukvård. De patienter som deltar i studien ska erbjudas hjälp av en sjuksköterska som ska guida vidare till rätt vård.

Det rör sig främst om personer i övre medelåldern, som spenderar många nätter på sjukhus och ofta träffar läkare på grund av olika sjukdomar.

– Huvudsyftet är ju att göra det bättre för de här patienterna i sina kontakter med sjukvården, säger Marie Röllgårdh, analyschef vid Västra götalandsregionens Hälso- och sjukvårdsavdelning och ansvarig för projektet.

Förbrukar resurser
Och den här gruppen patienter förbrukar en stor del av sjukvårdsresurserna.

– En procent av befolkningen står för totalt 27 procent av sjukvårdskostnaderna, och det innebär att det är rätt mycket kostnader som går till den här gruppen, säger Marie Röllgårdh.

Rätt vård
Genom att de här patienterna erbjuds en sjukvårdscoach, alltså en sköterska som ska hjälpa till att guida patienten till rätt vård, så menar Marie Röllgårdh att sjukvårdresurserna kommer användas mer effektivt.

Försöket med aktiv hälsostyrning kommer att pågå på tre sjukhus i Allingsås och Göteborg under hela 2012, och därefter utvärderas innan det eventuellt kan införas i bred skala över hela regionen.

– Det här pågår som ett forskningsprojekt så vi hyser goda förhoppningar att få bra underlag för det fortsatta arbetet, säger Marie Röllgårdh.

När hoppas ni kunna införa det här på bred front i Västra Götalandsregionen?
– Det beror på vad utvärdering i december visar. Är resultaten goda så får politiken ta ställning till om man vill fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".