Leveranskungar. VikingGenetics kan få ut upp till 3 000 doser avelssperma per tillfälle från tjurarna. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Sperma gör succé i Kina

"Det har gått osannolikt bra"
1:40 min

Här är tjurarna som gör succé i Kina. Deras västsvenska sperma har sålt så bra att den spräckt alla Viking Genetics prognoser.

En stor svart tjur stor står och skrapar med klöven i sågspånet. Han och några tjurar till har tillgång till var sin liten utegård som de kan vara på.

Ett par bås bort står två svartvita mäktiga Holsteintjurar. Det är de båda som det senaste året levererat sperma som exporterats till Kina. 

Viking Genetics exporterar till 50 länder. Kina finns inte ens med på topp 10-listan över de största exportländerna, men har på kort tid blivit en oväntat bra marknad för det nordiska avelsföretaget, förklarar Sara Wiklert Petersson som är exportchef på företaget. 

– Det har gått jättebra för oss i Kina - långt över all förväntan. Under det år som gått så har vi exporterat över 100 000 doser och det är otroligt mycket för att vara en marknad som vi precis kommit igång på.

Tjurarnas sperma börjar testas då djuren är ungefär ett år gamla. De kommande åren undersöks sedan hur resistenta deras avkommor är. Fertilitet, lynne och mjölkbarhet och mjölkproduktion testas också.

När tjurarna är ungefär fem år gamla finns sedan ett slutbetyg för dem, ett NTM, som visar vilka avelsvärden sperman har.

Könsseparerar sperman
Tjurarna ger sperma ungefär två gånger i veckan. Doserna späds ut. Vid ett tillfälle kan företaget få ut mellan 300 och 3 000 doser, beroende på tjurens form. 

– Vi har tjurar här som vi har sålt över en halv miljon doser av under deras livstid. 

Kineserna har bestämt att landet om åtta år ska vara självförsörjande på mjölk.  För det behövs 20 miljoner mjölkkor, vilket är mer än dubbelt så många kor som Kina har idag. Företaget räknar därför med att få sälja 100 000 doser dit även i år.

En hel del doser kommer att vara sperma som bara ger kvigor, säger Sara Wiklert Petersson 

– Så kallad könsseparerad sperma. Det fungerar ju bra för exempelvis Kina som främst är intresserade av mjölkkor, säger Sara Wiklert Petersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".