Just nu

Strejken på Sveriges Radio och SVT avblåst

Fackförbundet Unionen och arbetsgivarsidans Almega är överens om ett nytt kollektivavtal. Strejken som skulle ha inletts klockan 16 är avblåst.

Det var meningen att facket Unionen och arbetsgivarna i Almega skulle lämna besked om medlarbudet i public service-konflikten klockan 11 i förmiddags, men beskedet drog ut på tiden.

Avtalet på tv-området ger löneökningar på 2,6 procent på ett år. En av tvistefrågorna rörde de så kallade individgarantierna. Där fick arbetsgivarna ge sig. Alla anställda på avtalsområdet garanteras minst 300 kronor extra i månaden. Arbetsgivarna vill helst inte ha några sådana garantier alls.

Unionen hade krävt ytterligare 0,2 procent i lönepåslag, för innebrända kompetenspengar i 2010 års avtal, men så blev det inte.

Konflikten på Svensk Bilprovning kan också kan påverka många människor. Ungefär en tredjedel av knappt 290 stationer runt om i landet kan stängas i eftermiddag då drygt 1 200 av Unionens medlemmar tas ut i strejk.

Från medlarhåll har det sagts att det kanske inte kommer något nytt bud här innan strejken bryter ut klockan 16, men det hänger också samman med hur det går i public service-förhandlingarna.

Ekot, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".