1 av 4
Eleverna delades in i grupper och fick besöka olika stationer på gården. Foto: Amanda Petersson
2 av 4
Emma Lorentzson och Ida Klemens tyckte att dagen var intressant. Foto: Amanda Petersson
3 av 4
Eva-Lena Andersson från Lanbrukarnas Riksförbund. Foto: Amanda Petersson
4 av 4
Smakprov på mjölk och yoghurt. Foto: Amanda Petersson
TRANEMO

Åttondeklassare på bondgårdsbesök

1:18 min

Hur ser livet ut på en bondgård? Det har åttondeklassare i Tranemo numera en klar bild av. Idag har de besökt Jan och Marianne Anderssons gård i Malsbo.

Syftet är att ungdomarna ska lära sig mer om lantbruk. Med på plats för att informera fanns också Lantbrukarnas riksförbund där Eva-Lena Andersson är ansvarig för skolkontakter:

– Kunskapen bland ungdomar idag kunde varit bättre om var den svenska maten kommer ifrån. Vi visar och berättar, mjölken kommer inte från en fabrik, den kommer från våra kor, säger Eva-Lena Andersson.

Varje år brukar man försöka se till att åttondeklassarna i tranemo kommer ut till ett lantbruk och få lära sig om livet på en bondgård. Den här gången är det besök på Jan och Marianne Anderssons gård i Malsbo utanför Tranemo där dom har köttdjur. Marianne berättar att man hoppas kunna väcka intresse om lantbruket:

– Många elever är intresserade, men många är mer intresserade av datorer, tyvärr. Men jag brukar säga att man måste ju ha en dator i jordbruket också så det ena ger det andra, säger Marianne Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista