Regionen

Skattehöjning med 25 öre

Skatten i Västra Götaland kommer med all sannolikhet att höjas med 25 öre per hundralapp nästa år.

Idag presenterade den rödgröna ledningen för Västra Götalandsregionen sitt budgetförslag och eftersom Alliansen samtidigt meddelade att man inte tänker lägga fram något borgerligt budgetförslag så väntas skattehöjningen gå igenom.

För en person som tjänar 20.000 i månaden innebär skattehöjningen 50 kronor mer i skatt i månaden.

Pengarna ska gå till sjukvård och att utveckla kollektivtrafiken, sa de rödgröna vid presskonferensen.

De rödgröna vill att sjukvårdenska ska få ett tillskott totalt för 2013 på 434 miljoner.

I satsningen ingår bland annat ett år med fri tandvård upp till 23 år och glasögonbidrag till alla barn i grundskolan.

Alla verksamheter får kompensation för ökade löner och kostnader i enlighet med SKLs index. Samtidigt ställs krav på effektiviseringar för att klara den utveckling som sker kontinuerligt inom sjukvården.

- Jag oroar mig för ungdomarna idag. Alltför många har inga jobb och ser ingen framtid. Därför måste vi göra insatser både för att stabilisera sjukvården och skapa möjligheter för människor att arbeta och utbilda sej. Det säger Gert-Inge Andersson (S), regionstyrelsens ordförande i en kommentar till budgetförslaget på partiets hemsida.

Inom kollektivtrafiken görs stora satsningar för att möta den stora resandeökningen. Man möter trängselskatten med fler bussar och tätare turer. Under 2013 får kollektivtrafiken ett tillskott på 260 miljoner.

- Förnybar energi, hållbara transportsystem och barnkultur är viktiga delar i den politiska ledningens storsatsning på regional utveckling, för fler jobb i Västra Götaland, säger Birgitta Losman regionråd (MP)

I budgetförslaget ligger en satsning på finansiering av vidareutbildning för sjuksköterskor och undersköterskor på 50 miljoner kronor under 2013-2015. Man satsar också 150 miljoner kronor under 2013-2015 på jämställda löner i vården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".