Polisen överväger nu att köpa in hjärtstartare. Fotomontage: P4 Skaraborg Sveriges Radio / Bild: Sten Lillieström / polisen.se
POLISEN

Polisen överväger skaffa hjärtstartare

"Jag kommer att ställa mig välvilligt till detta"
1:42 min

Hjärtstartare ska köpas in till polisens alla arrestintag i Västra Götaland. Det vill chefen för länspolismästarens stab.

Önskan kommer efter P4 Skaraborg presenterat sin granskning av 31-åriga Irinas död i polisens fyllecell i Lidköping.

Bakgrunden till att länspolismästaren och hans stab nu inom kort väntas besluta starta en upphandlingsprocess om hjärtstartare är ett nödrop från de poliser som försökte rädda 31-åriga Irina.

När hennes hjärta hade stannat av mediciner och alkohol i fyllecellen, försökte de rädda livet på henne. Men när ambulansens personal kom till platsen och tog fram hjärtstartare, då var det för sent.

Skrev brev om händelsen
Poliserna skrev då ett brev till sin arbetsgivare och berättade om situationen.

– Jag tycker att det är väldigt bra att man påtalar sådana här saker ifrån polisleden. Brevet har vi hanterat och frågan om vi ska köpa in hjärstartare i polisverksamheten har väckts, säger chefen för länspolismästarens stab Hans-Olof Sandén.

Lagen om omhändertagande av berusade LOB har sett ut som den gör sedan 1970-talet. Sedan dess har miljoner svenskar hamnat i fyllecell.

Dödsfall i polisens förvar
Men beredskapen för att hantera dem som får medicinska komplikationer medan de hålls i förvar har inte alltid fungerat - något som förklarar en del av de dödsfall som inträffar i polisens förvar varje år.

För omkring sju år sedan började räddningstjänsten fundera över att använda hjärtstartare. Idag används de i stor utsträckning i myndighetens verksamhet.

Överväger inköp av hjärtstartare
Men när det gäller polismyndigheten i Västra götaland så tänker man i de banorna först nu.

– Det är möjligt att det finns hjärtstartare i större utsträckning på andra ställen. Men det är på senare tid som möjligheten att ha det här tekniska hjälpmedlet har kommit. Den frågan är på bordet just nu.

Bakgrund: Fallet Irina

Den 29:e februari i år, strax efter klockan två på eftermiddan omhändertas Irina av polisen på gatan utanför sin lägenhet i Lidköping. Hon hade då tagit både tabletter och druckit alkohol, och hon är så kraftigt påverkad att hon inte kan gå själv. Mindre än en timme efter att hons satts i polisens arrest i Lidköping hittas Irina, 31 år gammal, död.

#link=316290#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".