SVENLJUNGA

Svenljunga backar om gemensam flyktingmottagning inom Sjuhärad

1:29 min

Svenljunga kommun säger nej till en gemensam flyktingmottagning i Sjuhärad som ska öppna i Borås vid årsskiftet. Orsaken är att det kommer at kosta en halv miljon kronor mer än att ha den i egen regi som idag.

Centerpartistiska kommunalrådet Eva Johansson säger i en kommentar till nyheterna att det borde bli billigare att ha flyktingmottagningen tillsammans.

– Detta är efter moget övervägande, för vi har haft frågan uppe flera gånger i arbetsutskottet. Våran ingång var att vi var väldigt possitiva till den här samverkan, för vi har sett det som ett sätt att bli mer slagkraftiga och både få bättre kvalité och göra arbetet med kostnadseffektivt. Men tyvärr, när vi räknar på det kan vi inte komma ifrån att det här blir dyrare för oss.

Hur mycket dyrare?

– En halv miljon, och det kanske inte låter så mycket, men i den ekonomiska situation som vi befinner oss i nu kan vi inte plocka fram de pengarna.

Men hur kan det bli dyrare att göra något tillsammans?

– Det frågar vi oss också. Vi har verkligen räknat på det här. Vi tappar mycket av intäkterna, men har samtidigt kvar mycket av jobbet hos oss. Vi vill ju fortsätta ha en bra lokal integration också.

Behöver man inte ställa upp solidariskt för att göra något så bra som möjligt?

– Det har ju varit vår ingång, och därför vi ställt oss possitiva och deltaigt på ett possitivt sätt. Men tyvärr så måste vi även titta på vår egen ekonomi.

Än har frågan bara behandlats i kommunstyrelsens arbetsutskott i Svenljunga.

Borås, Mark, Tranemo och Bollebygd sagt ja till att delta. Förutom Svenljunga har även Herrljunga tackat nej. Ulricehamn och Vårgårda skall ta beslut inom kort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista