MARK

Kvinna på LSS-boende utnyttjades sexuellt

Verksamhetschef: "Vi vill ha mer vägledning."
1:34 min

En förståndshandikappad kvinna har utnyttjats sexuellt på ett LSS-boende i Mark. Kvinnan har ett missbruksproblem och har berättat för personalen att hon har utfört sexuella tjänster för att kunna upprätthålla sitt missbruk.

Verksamhetschef Helen Smith ser mycket allvarligt på det som hänt och eftersom personalen inte har lyckats hjälpa kvinnan att bryta beteendet, så har fallet nu anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Sarah.

– Vi vill ha vägledning för att få veta hur vi ska gå vidare. Vi känner oss hjälplösa.

Den förståndshandikappade kvinnan bor i en egen lägenhet, personalen som ansvarar för kommunens insatser för henne utgår från en annan lägenhet. Efter signaler om att okända män besökte kvinnan i hennes lägenhet, så har kvinnan själv berättat för personalen att hon sålt sexuella tjänster till olika män, för att kunna upprätthålla sitt missbruk.

Personalen har då på olika sätt försökt hjälpa kvinnan, säger Helen Smith.

– Det vi kunnat göra är till exempel att tillsätta en högre bemanning på det här stället. Nu jobbar ju personalen en bit ifrån, så de kan inte ha full insyn. Det är en integritetsfråga också.

Boendet har själva gjort Lex Sarah-anmälan för att få det ordentligt uträtt om de kunnat göra något mer för att förhindra att brukaren blev utnyttjad, och i så fall vad.

Den utsatta kvinnans förvaltare har gjort en polisanmälan mot de män som har köpt sex av kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".