1 av 2
Biskop Aurelius har svårt för att säga nej till präster. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Biskop Aurelius fotograferas
SKARA STIFT

Präster nekas jobb

1:33 min

Varje år nekas en eller flera prästkandidater att bli präster i Skara stift för att de inte passar som präster trots att de påbörjat sin utbildning. Att säga nej till dessa präster är något av det svåraste som biskop Erik Aurelius haft att göra under sina åtta år som biskop i stiftet.

– Det svåraste har varit att säga nej till att anta prästkandidater, säger biskop Erik Aurelius. Det är att korsa en ung människas planer för att man inte tror att det här blir bra.

– Då har man till uppgift att skåda in i framtiden, och det kan ingen människa göra. Men då får man säga till sig själv att det här har jag betalt för.

Även om biskopen är den som ytterst tar beslutet att en prästkandidat inte är lämplig för tjänst i Svenska kyrkan, så gör han det inte ensam. Det finns en praktikhandledare som gör ett omdöme om kandidatens lämplighet - och så hålls en antagningskonferens med bland annat både diakoner och en psykiatriker som kompletterar beslutet.

Och det är flera personer varje år som nekas prästtjänst i kyrkan:

– Vi har antagningskonferenser varje halvår, och det är en eller flera varje gång som får ett nej, säger Aurelius.

Men det har varit mycket som varit roligt också under åren som biskop. Viktigaste uppgiften har varit den första uppgiften som står i kyrkoordningen:

– Det är samma uppgift som alla präster har. Att förkunna evangelium i ord och handling.

Biskop Aurelius ser en lyxig del av detta. Till exempel när församlingen fått en ny kyrkoherde eller kyrkan är nyrenoverad.

– Kyrkan är fullsatt och kören sjunger. Alla är glada och på gott humör. Då glider man in...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista