1 av 2
Bilden på kobrorna i Borås Tropikhus sprids på nätet.
2 av 2
Ingo Blom, reptilexpert. Foto; Mattias Johansson, P4 Sjuhärad
BORÅS

"Tropikhuset i Borås ger ormägare dåligt rykte"

1:38 min

Bilderna på fem giftiga kobror i en plastback från Tropikhuset i Borås skadar alla som ägnar sig åt ormar. Det säger ormexperten Ingo Blom, med lång erfarenhet av reptiler.

Bilden som sprids på internet beskrivs som en vadslagning inne i tropikhuset där en ung man lyckats packa ner kobrorna i en plastback.

Ingo Blom är upprörd över bilderna på kobrorna. Dels för ormarnas skull och också faran i att hantera farliga ormar på det här viset.

Skämt ifrågasätts
– Alla dumheter som händer oavsett om det är någon som blir biten av eller när det kommer ut sådan här bilder ger vatten på kvarnen till de som vill införa ett giftorms förbud.

Therse Johansson som driver tropikhuset vill inte vara med och ge sin kommentar i radion men hävdar att det hela var ett skämt och att ormarna själva krupit ner i lådan och därefter fotograferats. Något som ifrågasätts av Ingo Blom och andra ormintresserade.

Vadslagning om att äta kackerlackor
Bilden på giftormarna är inte de enda som sprids på nätet som kan skada tropikhusets trovärdighet. I en film på youtube sker en vadslagning där samma person som på ormbilden ska äta elva kackerlackor inne på tropikhuset och för det skulle han få 2000 kronor.

Therese Johansson på tropikhuset säger att kackerlacksätandet skedde på skoj och att hon inte kan ta ansvar för att den och andra filmer kring tropikhuset sprids på nätet.

Drabbar hobbyn
Ingo Blom hoppas att inte de som driver på för att få ett giftormsförbud ska få vatten på sin kvar. Ett förbud skulle kunna få en motsatt effekt och ormhanteringen i Sverige ändå skulle finnas kvar men vara mindre kontrollerad och riskerna ännu större.

– För varje gång det händer något sådant här så är det ytterligare en en spik i kistan. Oavsett om det är ett skämt eller vad det är så drabbar det hobbyn i första hand.

Länsstyrelsen har besökt Tropikhuset men har inte hittat något att anmärka på.

Fakta monokelkobra

Är en giftsnok som förekommer i sydöstra Asien. Ormen är starkt giftig och bett av monokelkobra har orsakat dödsfall hos människor. Monokelkobran är en marklevande orm, men den rör sig också smidigt i träd och är även en god simmare. Den är huvudsakligen aktiv i skymningen och på natten. Vid jakt förlitar den sig på sitt luktsinne och sitt gift, som verkar nedbrytande både på bytets nervsystem och vävnader. Främst tar den små gnagare, grodor, ödlor och småfåglar.
Fakta: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista