EU-kontoret West Sweden samlas till stämma vid Nääs Slott i Lerum. Reporter: Lasse Nilsson/SverigesRadio

West Sweden blir kvar tills vidare

Loosman (MP): "Vi fortsätter diskussionen till i höst"
1:23 min

Efter hård kritik på West Swedens årsstämma drog Västra Götalandsregionen tillbaka sitt förslag att lägga ner det västsvenska EU-kontoret. West Swedens framtid ska nu utredas.

Organisationen West Sweden kommer att leva kvar - åtminstone ett tag till. Efter en debatt med hård kritik drog Västra Götalandsregionen tillbaka sitt nerläggningsförslag.

– Vi tog det i bred politisk enhet i regionsstyrelsen. Det har blivit väldigt skarpa reaktioner på stämman och vi är ju inte här för att skapa bråk. Om det kan leda till en bättre diskussion fortsätter vi den fram till nästa stämma i höst, säger Birgitta Loosman - miljöpartist från Bollebygd och med i regionledningen.

Det var en hetsig debatt och hårda ord som fälldes: "oförskämt att föreslå en nerläggning", "på gränsen av fräckhet" sa en annan, "ett stort svek av regionen".
En av kritkerna var Bertil Jonsson moderat från Lidköpings kommun.

– Jag tycker det är lite oseriöst, utan respekt för de övriga parterna i verksamheten.

...också drog man tillbaka förslaget plötsligt...

– Det var bra. Man började tänka och det är en god sak.

Överlever West Sweden nu?

– Det vet vi inte, men jag hoppas att man gör det. Man har en potential att banta sina kostnader som är ganska stor, säger Bertil Jonsson (M) från Lidköpings kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".