Fler fighter att vänta: Pontus Farnerud kämpar med Stefan Ishizaki. Foto: Scanpix.
FOTBOLL

Spelarstrejk avblåst, men Elfsborgs trupp är inte nöjd

0:51 min

Det blir match på söndag mellan Elfsborg och AIK. Parterna Svensk elitfotboll (SEF) och Spelarföreningen har sagt ja till medlarnas bud, men alla var inte nöjda. Elfsborgs spelare ville inte ta budet.

Avtalet som gäller fotbollsspelare i allsvenskan för herrar och superettan är på 3,5 år och innebär bättre pensions- och försäkringsvillkor än tidigare.

SFS hotade med stridsåtgärder för att få genom sina krav på arbetsskadeersättningar och tjänstepensioner. När parterna inte kom överens varslade SFS om strejk från den 7 maj. Sedan medlare tillsatts sköt man på strejkvarslet i fem dagar.

På fredagen fick parterna ett slutbud från medlarna, och klockan 13.00 sade parterna ja.

Alla var dock inte nöjda med avtalet - Elfsborgs spelare ville inte ta medlarnas bud.
Spelarna ville ha en bättre sjuklön de första 3 månaderna, men avtalet blev istället i första hand en ersättningsförstärkning för skador som varar längre tid än så.

– Det var inte riktigt så bra som vi hoppats på. De flesta fotbollsskadorna är på två/tre månader, och då ville vi ha ett bättre skydd mot att vi släppte på det längre skyddet, säger Stefan Ishizaki - Elfsborgs trupptalesman.

Kan avtalet påverka spelarna och hur mycket de offrar sig?

– Jag tror att spelare som har känningar definitivt kommmer att känna efter en gång extra. "Ska man träna och känna efter hur det känns eller ska man bara skita i det för att man inte vill riskera något?". Den risken har vi förklarat för Svensk elitfotboll (SEF).

Exakt hur mycket av sina krav som Spelarföreningen fått igenom är dock oklart. Enligt uppgifter till fotbollskanalen.se höjs taket för ersättning vid arbetsskada från som högst 27 500 per månad till maximalt 52 500 kronor.

– Man är aldrig nöjd fullt ut med ett avtal, vi hade givetvis velat haft bättre och fått igenom alla spelarnas villkor, säger Magnus Erlingmark som är Spelarföreningens generalsekreterare.

/P4 Sjuhärad, TT

Tidigare artikel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista