Melanie Schmid Foto Camilla Walldan
BORÅS

Utbytesstudenter som älskar kanelbullar

1:19 min

Borås fortsätter med sina internationella skolutbyten. I fyra veckor har restaurangprogrammet på Almåsgymnasiet haft besök av praktikanter från en skola i Munchen.

Det rörs i grytor och soppor, skärs carpaccio och vässas knivar i restaurangskolans stora kök.
Melanie Shmid är en av praktikanterna, och hon säger att hon gillar Borås. Människorna har varit väldigt trevliga elever och Borås är en fantastisk liten stad.

Där är också Emma Holström, läraren som tillsammans med en kollega i Tyskland startat EU-projektet som nu är inne på sitt tredje år.
De två första åren var också Almåselever i skolan i Munchen, men i år fick bara de tyska eleverna beviljat pengar. Emma tycker det är viktigt med utbyte av kunskap mellan länderna.

– Internationella kontakter är ju väldigt nyttigt, och i den här branschen är det vanligt att man åker iväg och jobbar utomlands. Sedan är det ju en mångkulturell arbetsplats, och vi gillar ju mat från andra kulturer. Så, det är spännande för våra elever.

Melanie Shmid har funnit en kärlek framför andra i det svenska köket - kanelbullen. Den tänker hon sprida vidare i Tyskland.

– Naturligtvis - vi älskar den. Det är den bästa svenska grejen. Vi har fått receptet och vi ska visa ALLA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista