SANDARED

Drunkning i Viaredssjön: pojke räddad, pappa dog

En 38-årig Sandaredsbo avled på lördagen i en tragisk drunkningsolycka i Viaredssjön. Olyckan är ett mysterium - mannen var sjövan, aktiv i ett segelsällskap och sjön låg spegelblank.

Det var vid 14.30-tiden som räddningstjänsten fick larm om att två personer låg och flöt i Viaredssjön i höjd med reningsverket. Det visade sig vara den 38-årige mannen och hans 3-årige son som hade varit ute i en gummibåt.

Treåringen uppges ha haft flytväst, medan pappan hade en så kallad seglarväst.

Det var folk på land som upptäckt de nödställda och larmat räddningstjänsten. Därefter hade de mirakulöst lyckats rädda den lille pojken genom att ta sig ut med en kajak eller liknande och dra upp honom. Den insatsen hyllas idag av Per-Anders Aronsson, inre befäl vid polisen i Borås.

3-åringen var kraftigt nedkyld och enligt uppgift hade han bara 30 graders kroppstemperatur när han fördes till sjukhuset i Borås för vård. Idag beskrivs hans tillstånd som stabilt, han ska bara ha lindriga skador.

Pappan drogs upp av räddningstjänstens dykare strax efter att sonen räddats. Sjukvårdspersonal utförde hjärt-lungräddning före helikoptertransporten till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, med det var för sent. Mannen dödförklarades senare under kvällen.

Den tragiska händelsen betraktas som en ren olycka, säger Per-Anders Aronsson vid polisen i Borås.
Både igår eftermiddag och idag på förmiddagen har man varit ute och pratat med de som bor närmast, och andra som var i området vid tiden för olyckan - detta för att försöka få en förklaring på vad som egentligen hänt.

Även för Viaredsssjöns Segelsällskap är olyckan svår att förstå. Den avlidne 38-årige mannen var aktiv i föreningen och enligt ordförande Manne Björnsson var han sjövan. Igår eftermiddag låg sjön dessutom i princip spegelblank.

Björnsson säger att övriga aktiva i föreningen kommer att försöka träffas inom det närmaste och gå igenom det som hänt. Nästa gång föreningen har träning är på onsdag nu i veckan. Den kommer att hållas, men man kommer att anpassa verksamheten.